Roger Ebert preminuo

Piše: Sven Mikulec

Na žalost svih ljubitelja filma i filmske kritike, danas je u 71. godini života Roger Ebert pokleknuo u borbi s rakom i pridružio se Brandu, Hitchu, Robertu Mitchumu i ostalim velikanima kojima se za života divio.

U svojoj pola stoljeća dugoj kritičarskoj karijeri, započetoj kolumnom u Chicago Sun-Timesu, Ebert je napisao više od 15 knjiga, vodio je filmske emisije na televiziji u suradnji s dugogodišnjim kolegama Geneom Siskelom i Richardom Roeperom, a tijekom godina stekao je reputaciju najrelevantnijeg američkog fimskog kritičara čije se mišljenje uvijek pratilo. Svakako vrijedi spomenuti njegovu iznimno popularnu web stranicu koju su pratili milijuni ljudi, kao i činjenicu da je 1975. godine postao prvi kritičar počašćen Pulitzerovom nagradom.

2002. godine dijagnosticiran mu je rak grla, koji je uskoro uspješno odstranjen. Četiri godine kasnije, rak se vratio i Ebertu su morali odstraniti dio čeljusti, zbog čega više nije mogao govoriti. Nakon nekoliko mjeseci pauze, legenda filmske kritike vratila se redovitom recenziranju i nastavila objavljivati uobičajeno kvotu od 5-6 recenzija tjedno.

U prosincu prošle godine Ebert je morao u bolnicu zbog povrede kuka. Nažalost, problem nije bilo napuknuće, nego još jedan povratak ‘starog prijatelja’.

Prije dva dana Ebert je objavio kako mu se pojavio rak na području kuka, a danas se njegov film, velikom duhu i odlučnosti usprkos, ipak priveo svome kraju.

Opraštamo ti pozitivne ocjene koje si dao Saltu i Brzini 2, majstore. Odmori se malo od pisanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.