Rimsko Kino po mjeri kinoljupca

Piše: Jelena Androić

Maštate o kinu u kojem možete jesti vlastitu hranu, pijuckati fino vino, ćakulati s prijateljima i, što je najvažnije, gledati filmove po vlastitom izboru, u ugodnoj kućnoj atmosferi? Postoji jedna skupina kinoljubaca u Rimu koja si je upravo to omogućila, i prije dvije godine staro kino, kojim je do financijske propasti upravljalo filmsko društvo Grauco, pretvorila u prostor po svojoj mjeri. Kino se ne zove nikako drugačije do Kino, nalazi se u nekad radničkom a danas trendy dijelu Rima Pignetu, i vrata otvara svima a ne samo odabranima.

Tako bar stoji u manifestu Kina (da, imaju i manifest!): „…Kino is a cinema, Kino isn’t a film society…“. Po čemu je još posebno? Podijeljeno je na dvije razine, na donjoj je klasično gledalište s 36 sjedalica i digitalnim projektorom, a na gornjoj se nalazi kul kafić s različitim stolicama i kožnim sofama te jednim manje formalnim projekcijskim prostorom. Tamo možete jesti ukusnu domaću hranu, i piti nešto iz selekcije biranih vina, prije, tijekom i nakon filma. Možete donijeti i vlastitu hranu, i piti svoje piće.

U Kinu se skupljaju ljudi u 30-ima i 40-ima koji dijele veliku strast prema kinima, i komoditetu. Ono što gledaju podijeljeno je u tematske večeri, bio to nezavisni talijanski film koji negdje drugdje nije moguće vidjeti, bili to neki kultni filmovi, ili filmovi po izboru nekog bitnog iz filmskog svijeta koji za publiku bira sebi drage i važne filmove. Posebna je caka u tome što i sami gledatelji sudjeluju u stvaranju programa, odnosno predlažu filmove po vlastitom ukusu. Kino je zabavno mjesto na kojem se može i samo hengati, a osoblje čine svi koji tu ulogu žele preuzeti, pa nije neuobičajen prizor da vam piće ili hranu poslužuje neki redatelj ili glumac.

Fotografije: Annalaura Palmer

Leave a Reply

Your email address will not be published.