Remake ’Westworlda’ u rukama J.J. Abramsa i Jonathana Nolana

Piše: Vedrana Vlainić

SF vestern Westworld Michaela Crichtona iz 1973. slovi kao film s jednom od najboljih premisa svih vremena. Kvar u futurističkom zabavnom parku za odrasle uzrokuje totalni kaos među ljudima koji su došli tamo na odmor. Iako smo mi danas već navikli na people vs technology tip filmova, ovo zvuči nevjerojatno cool čak i za današnje standarde? A pogotovo u ono doba, kada je takvo spajanje žanrova bilo neuobičajeno. Film je stekao kultni status, a Yul Brynner kao robot-revolveraš postao je ikona.

J.J. Abrams (Lost) i Jonathan Nolan (Chrisov brat i ko-scenarist većine njegovih filmova) su se udružili da prilagode materijal za TV seriju za HBO, u produkciji Jerryja Weintrauba i Abramsove kuće Bad Robot. HBO se već predbilježio za pilot epizodu, koju će režirati Nolan (mlađi), a serija planira zagrepsti dublje u tematiku umjetne inteligencije i imati dosta mračniji ton od originalnog 70s flicka.

Nolan je već surađivao s Bad Robot produkcijskom kućom na CBS-ovoj hit seriji Person of Interest. To što su se već obavezali HBO-u za pilot Westworlda pokazuje njihovu vjeru u projekt, pogotovo zato što ovo nije prvi pokušaj oživljavanja franšize. Film je imao nastavak naslova Futureworld i kratkoživuću TV seriju Beyond Westworld, a remake su željeli napraviti, između ostalih, i Quentin Tarantino, dok su Arnold Schwarzenegger i Russell Crowe također bili u igri za realizaciju tog projekta. Producent Jerry Weintraub se, nakon godina i godina neuspjelih pokušaja, odlučio usmjeriti na TV kako bi napokon ponovo pokrenuo franšizu.

Westworld nije toliko razvikan kao Star Trek i Star Wars, druga dva reboota na kojima Abrams radi, i vjerojatno neće dići toliko prašine (J.J., možeš odahnuti, neće ti se povećati pritok hate maila), ali ima svoje poklonike diljem geek subkulture, bez obzira što je stajao negdje u zapećku već desetljećima. Ovako dobro potkovan projekt, ukoliko uspije zaživjeti na TV-u, bit će definitivno vrijedan pažnje. Držimo fige i jedva čekamo baciti oko na konačni proizvod!

Leave a Reply

Your email address will not be published.