R.I.P. Peter Falk

Piše: Sven Mikulec

Baš tužna pera moram vas obavijestiti, za slučaj da niste već čuli, da je u četvrtak navečer preminuo cijenjeni američki glumac Peter Falk, kojeg će svijet ponajprije pamtiti kao nespretnog, naoko blesavog poručnika Kolumba iz istoimene serije koja mu je obilježila bogatu polstoljetnu karijeru. Falk je umro u 84. godini života u svom domu na Beverly Hillsu iz zasad nepoznatih razloga, ali poznato je kako je bolovao od Alzheimera i demencije.

Kolumbo nas je zabavljao od prvog filma daleke 1968. godine, Prescription: Murder, preko serije koja je trajala od ’71. (prvu epizodu režirao 25-ogodišnji Spielberg!) do ’78., pa preko oživljenog serijala TV filmova od ’89. sve do posljednje epizode 2003. – sveukupno 69 epizoda – nakon čega je inspektor konačno objesio baloner na vješalicu.

Njujorškom glumcu uloga zbunjenog detektiva u baloneru sa cigarom u ustima obilježila je karijeru, ali daleko od toga da je ona sve što je postigao. Falk je dvaput nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg sporednog glumca, 1960. za Murder, Inc. i godinu dana kasnije za Pocketful of Miracles Franka Capre, a Tony kojim je nagrađen 1972. za The Prisoner of Second Avenue potvrđuje njegov kvalitetan rad i na kazališnim daskama. Osim toga, nastupio je u stotinjak filmova, među kojima se ističu dva u suradnji s bliskim prijateljem Johnom Cassavetesom, Husbands (1970.) i Woman Under the Influence (1971.), The Brink’s Job (1978.) s Peterom Boyleom i Paulom Sorvinom, The Cheap Detective (1978.), The Inlaws (1979.) s Alanom Arkinom, The Princess Bride (1987.) Roba Reinera, Wings of Desire (1987.), gdje je glumio samoga sebe kako, sasvim prigodno, razgovara s anđelima, pa i “nedavni” projekti poput The Thing About My Folks (2005.) s Paulom Reiserom ili manja uloga u Nextu (2007.) s Nicholasom Cageom.

Falk je, inače, ostao bez oka već sa samo tri godine, kada mu je ono izvađeno zbog zloćudnog tumora, a stakleno koje je nosio do kraja života postat će njegov zaštitni znak, baš kao i lik poručnika ‘Just One More Thing’ Kolumba, sporog, zbunjenog detektiva prečesto na krivom tragu, koji, dosljedan svom stilu i tempu, na kraju ubojici uvijek dođe glave. Bilo kako bilo, još jedna legenda otišla je u zasluženu mirovinu, a na nama je da simpatični striček blaga pogleda i dobroćudna smiješka ne bude zaboravljen.

 

2 komentara za “R.I.P. Peter Falk

Leave a Reply

Your email address will not be published.