R.I.P. Charles Durning: Na Badnjak preminuo veliki karakterni glumac

Piše: Sven Mikulec

Potpuno svjestan da vijest nije najaktualnija i da debelo kasnim, ipak bih želio skrenuti pozornost na podatak da nas je na Badnjak zauvijek napustio američki filmski, televizijski i kazališni glumac Charles Durning.

Ime ne zvuči poznato? Niste jedini. Čini se da je gospodin Durning bio jedan od onih kvalitetnih, pouzdanih glumaca čija je pojava daleko poznatija od samoga imena.

S preko 200 nastupa u filmovima, serijama i predstavama, Durning je ostvario i nekoliko odličnih uloga u vrlo poznatim filmovima, poput Žalca (The Sting, 1973.), Psećeg posljepodneva (Dog Day Afternoon, 1975.) ili komedija Tootsie (1982.), Biti ili ne biti (To Be or Not to Be, 1983.) Najboljeg maloj kupleraja u Teksasu (The Best Little Whorehouse in Texas, 1982.), od kojih je za posljednja dva nagrađen i nominacijom za Oscara.

Mlađi gledatelji možda ga pamte kao oca Denisa Learyja u Vatrenim dečkima (Rescue Me), svećenika iz Svi vole Raymonda ili jednog od glasova iz Family Guyja.

Svega nekoliko mjeseci prije 90. rođendana preminuo je u svom njujorškom domu. L.A. Times nazvao ga je ‘kraljem karakternih glumaca’, a Huffington Post ‘titanom karakterne glume’.

R.I.P., stari majstore.

 

3 komentara za “R.I.P. Charles Durning: Na Badnjak preminuo veliki karakterni glumac

 • Bookresh says:

  U poznatom filmu Battle of the Bulge (jedan od boljih američkih WWII filmova) opisani su istiniti događaji kada su Nijemci na prevaru zarobili američke vojnike i na čistini u Malmedyu izvršili masakr nad njima (mitraljezima, a posle i pištoljska ovjera). Svega nekoliko zarobljenika je uspjelo da se spase sa ovog stratišta. O tome govori i nešto noviji (i slabiji film Saints and Soldiers).

  Jedan od tih preživjelih bio je i Charles Durning, koji je bio i jedan od prvih američkih vojnika koji su se iskrcali na plaži Omaha 6.6.1944. godine. Negdje sam čitao i da je dugo imao košmare vezane za Malmedy, ali i da je bio dugogodišnji predsednik udruženja američkih WWII veterana.

  Iako je na filmu debitovao 1962. godine (dakle sa 39 godina), prve značajnije uloge ostvario je tek početkom 70-tih (već je imao blizu 50 godina).

 • Marin says:

  Nedavno sam i ja čitao o Durningu, netom nakon njegove smrti. Vrlo je rijetko pričao o svojim ratnim iskustvima, no jednom se ipak otvorio i opisao situaciju kad se našao oči u oči sa njemačkim vojnikom, kojemu je, po Durningovoj procjeni, moglo biti tek 15, 16 godina. Izvojevao je “pobjedu” u duelu s noževima, da bi kasnije držao tog klinca satima na rukama i plakao.

  The horror, the horror.

Leave a Reply

Your email address will not be published.