Quo Vadis, „Rango“?

Piše: Vanja

Ovako. Valjda je svima poznato da oznaka „PG“ u filmu znači „Parental guidance“, tj. roditelj bi trebao pogledati film prije klinca, osobito ako se radi o onima ispod 13 godina. „Rango“ je PG (13), dakle, film je u kojem se može naići na štogod nasilja, (stoput manje no u dječjim igricama…), možda usitno golotinje, pokoja psovka i naravno – nimalo droge. Nigdje ništa nema o cigaretama.

Sretnici koji „Rango“ već ga pogledaše, rekoše kako je „neobičan, uvrnut no svejedno razoružavajuće drag“ animirani vestern, kako i pretpostavlja većina koja ga očekuje. Pa jedva čekam priču o kameleonu s krizom identiteta! No, da ne bi! Narafski, u „Rangu“ nema droge, ali su se emocije uskomešale od strane nepušačkog lobija u Land of the Brave, koji zahtijeva da se oznaka roditeljskog nadzora mora pojačati zbog – previše konzumacije duhana u filmu. Tamo neki Stanton Glantz iz opet nekakvog istraživačkog centra za edukaciju i nadzor nad duhanom (whatever that is), veli kako će – masa klinaca početi pušiti upravo zbog konzumacije duhana u „Rangu“. Dalje, veli da je apsolutno neprihvatljiv broj likova koji puše, istaknuvši čak šezdeset puta zapaljenu cigaretu, duhan ili što već. Hej, kako im se dalo to brojati?

Čekaj malo… u crtiću „101 dalmatinacCruella De Vil kalemi jednu na drugu ni ne gasivši je valjda. Je li „R“ rated, zbog toga? Ili je crtić za odrasle… ma nije – to je baš ono… crtić? Ili se ja varam?

I tako ta Glantzova skupina pokušava ujedini sve ostale organizacije za borbu protiv pušenja da svakom filmu u kojem se prižgari jedna-dvije ili tri, prilijepi „R“.  Imaju, dalje, svoje jugendovce koji su zaduženi za točno pobrojavanje koliko putau kojem filmu se zapali cigareta, zovu se „Breathe California“ ili nešto… i onda oni to Glantzu prijave a on to uglanca. U veljači ove godine, ta ista skupina je započela pravu Salem hunt kampanju“Smoke Free Movies“, koji se može vidjeti u publikacijama tipa „Variety“ ili „The Hollywood Reporter“, gdje su napilili „Rango“ na velika koljena. “Koliko izvršnih direktora mora dati zeleno svjetlo a da ovakav „pušački“ film bude tagiran sa „PG“? Da smo samo znali kakvo je stanje, bili bismo još i stroži,” dalje glanca Glantz

Od kritičara preko publike, malo ih je koji ne uzdižu „Rango“ zbog, valjda, činjenice da je crtić ekšli dobar, no svejedno crtić više za odrasle (zašto ne bi bilo crtića za odrasle?), koji uvelike baca na drage nam špageti-vesterne (u kojima se duvani propisni, jel’ ali nisu nam valjda zbog toga dragi?). Crtić koji se odlikuje humorom prikladnim odraslim osobama je svejedno crtić ali nije nužno reklama za cigarete, veli glasnogovornica „Paramount“-a, Virginia Lam. Hej, ljudi, pa kakav je to vestern, makar bio i crtić, gdje liku ne visi cigareta s usne i gdje povremeno ne hrakne gvalju duhana, kako god to odvratno izgledalo?

BTW, ‘ajmo glasati, tko se od vas propušio zbog filma ili recimo, postao narkos zbog „Mi, djeca s kolodvora Zoo? (koji je roman za mlade…) “ Blah… Po Glantzovoj logici, dosad bi jadna i duhanom napaćena sveamerička mladež imala zlatne zube, ako ćemo već o Johnnyju Deppu (koji je pušač) te izgledu u „Piratima s Kariba“… mislim, ono…(a čovjek je inzistirao da se povuku paste za zube  na kojima je Cpt. Sparrow s crno-zlatnim zubalom, upravo zbog mogućeg lošeg utjecaja na klince!)

Daj, Stantone, ne lomi mi bagrenje, čovječe…get yourself a life. Bome, ja svom klincu ne bih uskratila ovakvo zadovoljstvo. (Ups… krivi trailer, u ovom cijelom nitko nije zapalio…)

Uostalom, pročitajte tek jedan od mnogih članaka ali i komentare 😀

2 komentara za “Quo Vadis, „Rango“?

  • Maxima says:

    E moram komentirati vlastitu vijest. Nisam imala živaca čekati i jučer sam odmah pogledala film. (Ne pitajte za izvore, naravno 😀 )

    Sad – ili je film tooooliko dobar (a je!) pa ja zbilja nisam primjetila već dva tri puta žar cigare, par puhanja u lice i jednu-dvije, koje vise ugašene likovima s usana!

    Koje prenapuhavanje. Koji … ma…

  • Maxima says:

    Oh, da – IMDB “PG” se donedavno sastojao od “profanity, some sex, violence”. Sad je dodato “smoking”. Ubit ću se s leđa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.