Quentin Tarantino: Death Proof je moj najgori film

Piše: Valentino Bahun-Golub

Tijekom nedavnog intervjua redatelj Quentin Tarantino je počeo pričati malo o svojim dugogodišnjim planova za „umirovljenjem“. Dok je branio svoju odluku da prestane snimati filmove prije nego ostari, Tarantino je izdvojio ono što on vidi kao jednu mrlju svog opusa:

„Jako dobro sam upućen u karijere mnogih redatelja, znaš, i kad pogledate zadnjih pet filmova, kad već ostare, i kad su stvarno izvan dodira s vremenom, bio to William Wyler i The Liberation of L.B. Jones ili Billy Wilder sa Fedorom, pa Buddy Buddy ili što god. Za mene, sve je u mojoj filmografiji, i ja želim otići sa odličnom filmografijom. Death Proof je sigurno najgori film koji sam ikad napravio. I za takav „ljevoruki“ film, to čak i nije bilo loše, ne? – Pa, ako je to najgore što može biti, onda sam dobar. Ali mislim da te jedan takav ispodprosječan, stari, opušteni, mlitavi film košta tri dobra filma što se tiče reputacije.“

Tarantinova procjena Death Proofa se čini pogodna, no on film nikako ne smatra lošim. To nije grozan film, ali kad se postroji sa ostatkom redateljskog opusa, pripada na dnu totema.

10 komentara za “Quentin Tarantino: Death Proof je moj najgori film

 • Valentino says:

  Death Proof dobar film, ali ne i njegov najbolji. Death Proof i cijeli Grindhouse je bila super ideja, no negdje se pogubilo, a o tome koji je njegov najgori film, čudi me kak nitko nije spomenuo Četiri Sobe, gdje je doduše radio samo jedan segment, no opet, taj jedan segment je bio najbolji od sva 4. Što znači, Tarantino ne može napravit loš film, može biti bolji ili lošiji od njegovih ostalih.
  Kako je rekao Sunašce, Kill Bill je stvar ukusa, to je Tarantinovo dijete ljubavi prema filmu i svemu onome što on voli kod filmova, to je kao da netko ide potrpat sve najdraže dijelove iz svojih najdražih filmova, samo što je to on napravio u svom stilu i napravio je to odlično.
  Jackie Brown nije loš film, već je užasno podcijenjen, nije toliko popularan kao Pulp Fiction, kad bi ga ljudi malo više i bolje pogledali shvatili bi da je to isto izvrstan film.
  Death Proof je njegova posveta automobilskih B filmova 70ih kakvi su se vrtili u Grindhouse kinima, no stvar je u tome da su takva kina i takvi filmovi se prikazivali samo u Americi, pa je ostatak svijeta izgledao ko one tri ženske kad im Kurt Russell objašnjava s kime je sve radio.
  Tarantina ili voliš ili mrziš, nema trećeg, i njegov najgori film ćeš dizat u nebesa, jer eto, to je Tarantino.

 • Danijel.82 says:

  Meni se Death Proof svideo, naročito zbog toga što je Kurt Russell svojom izvedbom i stylingom podsetio na njegove najbolje dane karijere tokom ’80-ih godina:-D

 • Deckard says:

  Nakon Psa iz Rezervoara i Paklenog Šunda čovjek nije snimio gledljiv film. Kill Bill… razvučeno, Jackie Brown… dosada na n-tu potenciju (tako sjebati pisanu riječ jednog Elmore Leonarda ne može svatko) Death Proof… da, nismo shvatili da je to posveta Točki Nestajanja, zato nam je to rekao deset puta u filmu (kroz riječi tri valjda najiritantnije glumice koje je mogao odabrati) i napravio tako lošu filmsku potjeru da samo oni koji nisu gledali filmove 70-ih mogu reći da je odlična. Gadovi… kao cjelina loše, fragmentirano puno bolje, kao da nije znao što bi snimio.

Leave a Reply

Your email address will not be published.