Prvi festival sinkronizacije u lipnju u Varaždinu

Piše: Luka Šimunović

7

Od 12. do 15. lipnja u Varaždinu će se održati Sinki, prvi hrvatski festival sinkronizacije.

Sinki je prvi festival u kategoriji sinkroniziranog filma, a održavat će se u varaždinskom Kinu Galerija uz vodstvo, ni manje ni više nego, profesora Baltazara. Pojavu novog festivala komentirao je Kristijan Ugrina, koji je svoj glas posudio u animiranim filmovima Lilo i Stich, Vrlo zapetljana priča, Spužva Bob Skockani

“Već dugo razmišljam o festivalu na kojem bi se odalo priznanje ljudima koji rade ovaj zahtjevan posao. Sinkronizacija nije nigdje, pa ni među nagradama hrvatskog glumišta.  Za sve živo se dijeli nagrada, ali za to ne. O sinkronizaciji se malo priča, malo koji profesionalac se time želi baviti jer je posao zahtjevan, a honorari niski. U zadnje vrijeme ima sve više amatera koji su spremni i za 100 kuna odraditi posao, a trpi kvaliteta i na kraju naša djeca. Sinki treba poslužiti da vratimo dignitet sinkronizaciji, prezentiramo je i potaknemo nove generacije da se njome bave”, kaže Ugrina.

Uz Kino Galerija, lokacija festivala je i otvoreni prostor oko Starog grada, a bit će prikazivani isključivo dugometražni animirani filmovi, naravno, sinkronizirani na hrvatski jezik. Tri nagrade podijelit će najmlađa publika (djeca ne starija od 15 godina), a sedam stručnih nagrada dodijelit će žiri na čelu sa Ivanom Vlkov Wagner, poznatom redateljicom sinkronizacije (Shrek, Kralj lavova, Madagaskar).

“Nadam se da će biti dobra konkurencija i da će biti teško ocijeniti sve te filmove. Mi koji smo dugo u tom poslu svjedočimo da ima sve više amatera koji sinkroniziraju u nekim sklepanim studijima. Uz nelojalnu konkurenciju sve su jači i pritisci filmske industrije da sve bude brzo gotovo. Nažalost zbog toga svega gubi se na kvaliteti “, komentirala je ona.

Za produkciju festivala zadužen je Filmsko-kreativni studio VANIMA, a uz Baltazara očekujemo i debi Sinkija, maskote čiji će izgled kreirati pobjednik javnog natječaja. Autor najboljeg rješenja za maskotu dobit će novčanu nagradu od 2.500 kuna, a isti će iznos pripasti i autoru vizualnog identiteta. Svi zainteresirani svoje prijave mogu poslati na adresu promocija@sinki.hr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.