Prve najave za 63. Berlin Film Festival

Piše: Jelena Androić

Novi film Gusa Van Santa „Promised Land“ u kojem Matt Damon glumi prodavača prirodnim plinom koji želi eksploatirati resurse plina u malom američkom gradu, imat će svoju međunarodnu premijeru u natjecateljskom programu Berlin International Film Festivala 2013.

Usput budi rečeno, drama u kojoj glume i Frances McDormand, John Krasinski, Rosemarie DeWitt te Hal Holbrook, bit će četvrti Van Santov film koji se pojavljuje na programu Berlina: redatelj je dosad na ovom festivalu prikazao i „Finding Forrester“ te „Good Will Hunting“, a i njegov „Drugstore Cowboy“ (1989.) je premijeru je imao u Berlinu, doduše u popratnom.

Na festivalu 2013. svjetsku će premijeru imati i animirani film „The Croods“, redatelja Chrisa Sandersa („How to Train Your Dragon“) za koji su glasove posudili Nicolas Cage, Ryan Reynolds i Emma Stone.

Među ostalim se svjetskim premijerama u natjecateljskom programu berlinskog festivala očekuje i ona filma „Paradise: Hope“, posljednji dio trilogije „Paradise“ kontroverznog austrijskog redatelja Ulricha Seidla. Gledat će se i „Gloria“, drama čileanskog redatelja Sebastiana Lelia, ili pak „Nobody’s Daughter Haewon“ korejskog redatelja Hong Sang-Sooa.

Prvi njemački film čije je prikazivanje dosad obznanjeno bit će „Redemption Impossible“, dokumentarac redatelja Christiana Rosta i Clausa Strigela, o skupini čimpanza u austrijskom safari parku na kojima su vršeni kontroverzni eksperimenti s HIV-om.

Podsjetimo, 63. se Berlin održava od 7. do 17. veljače.

Leave a Reply

Your email address will not be published.