Prve fotografije `Macbetha´

Piše: Tena Strahinec

Macbeth

Objavljene su prve fotke filma Macbeth redatelja Justina Kurzela, adaptacije Shakespearove drame koja će ipak zadržati atmosferu 11. stoljeća. U glavnim ulogama gledat ćemo sjajnog Michaela Fassbendera (12 godina ropstva) i talentiranu Marion Cotillard (Početak). Scenarij za najtragičniju i najmračniju, a isto tako i najkraću, dramu velikog barda je ipak prilagođen tako da ako ste se nadali minimalno trosatnom sjedenju u avionskim sjedalima u kinu s ohlađenim umakom od sira za nachose u vašem krilu, moram vam raspršiti iluzije. Za njega su zaslužni scenaristi Todd Louiso i Jacob Koskoff.

Za one koji nisu pratili na satu hrvatskog u srednjoj školi, Macbeth je hrabri škotski general kojem tri vještice otkriju proročanstvo koje kaže da će jednog dana biti škotski kralj. Mlad i lud, Macbeth ubije tadašnjeg kralja Duncana i zauzme prijestolje. Radnja kulminira i ubrzo ga sustigne grižnja savjesti te, logičnim slijedom događaja, postane još gori i prolije nekoliko hektolitara krvi kako bi zaštitio sebe i svoju ženu koja ga je nahuškala na ubojstvo kralja.

Fassbender o svojoj ulozi nesretnog Macbetha kaže: „Uvijek sam imao problem s riječju ‘zao’. Ne daje mi nikakve informacije ili bilo kako pomaže. Volim pronaći motivaciju lika. Ne mislim da je Macbeth zao. Mislim da je oštećen. Kad ga upoznajemo je onoliko dobar koliko mu okolnosti to dopuštaju. Vjerno služi svom kralju i pazi na svoje vojnike.“ Također je otkrio da su njegov lik i Lady Macbeth koju glumi Cotillard izgubili dijete te da pati od PTSP-a. Što se izgovora tiče, svi glumci govore škotskim naglaskom osim Cotillard: „Mislili smo da bi bilo nerazumno da ona govori škotskim naglaskom. Ne bi bilo nerazumno pretpostaviti da je njen lik neko vrijeme proveo na francuskom dvoru.“ S njima će se pojaviti i Paddy Considine, David Thewlis, Sean Harris, Jack Reynor te Elizabeth Debicki. Macbeth stiže u Veliku Britaniju početkom 2015. tako da ga možemo očekivati sljedeće godine i u našim kinima.

U tajnim kazališnim krugovima vjeruje se da je drama ukleta pa ne izgovaraju njeno ime, već ju nazivaju „škotskom dramom“. Hoće li naši prevesti Macbetha kao „škotski film“ saznat ćemo 2015., a dotad uživajte u fotkama sa seta.

Macbeth

Leave a Reply

Your email address will not be published.