Pronađene stare ’Doctor Who’ epizode

Piše: Nikolina Demark

dr-who-bradley

I vrapci na grani već znaju da Doctor Who ove godine slavi 50. godišnjicu emitiranja i da se dotična prigoda obilježava 23. 11. istovremenim prikazivanjem jubilarne epizode u 70 zemalja. (U Hrvatskoj ne, naravno.) Ono što vrapci i fanovi možda ne znaju – još uvijek postoji preko sto epizoda snimljenih tijekom 1960ih godina koje su emitirane samo jednom i onda trebale biti pobrisane u skladu sa standardnom BBCjevom praksom uštede prostora. Pola stoljeća mislilo se da zauvijek izgubljene, a onda su pred nekoliko dana navodno iskrsnule… u Etiopiji.

Etiopska radiotelevizija kupila je snimke nakon 1969.; s obzirom da BBC još uvijek ima copyright na seriju, trenutno se pregovara oko otkupa. Tajming je idealan. Do obljetnice ima nešto više od mjesec dana, euforija se pojačava i jedan luksuzni box set sa 106 digitally remastered epizoda svakom bi zagriženom fanu sjeo k’o kec na desetku.

Ako i zanemarimo komercijalnu stranu, ostaje zgodan simbolični faktor – taman u vrijeme kad bi Peter Capaldi trebao zamijeniti Matta Smitha i postati 12. doktor, prva dva (William Hartnell i Patrick Troughton) vraćaju se na male ekrane. Prvi Doktor se vraća i u docu-drami An Adventure in Space and Time gdje će ga glumiti David Bradley (na slici). The circle of life ili tako nekako. U svakom slučaju, BBC zna svoj posao.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.