Pronađen izgubljen film Orsona Wellesa

Piše: Vedrana Vlainić

Jedan od najplodnijih glumaca i redatelja filmske industrije, glasoviti Orson Welles, ostavio je iza sebe bogat filmski opus, ali i popriličan broj nedovršenih projekata, koji su danas u vlasništvu Wellesovih bivših kolega ili se smatraju uništenima.

No, u jednom talijanskom skladištu navodno je pronađen film naslova Too Much Johnson, jedan od Wellesovih ranih radova. Naime, davne 1938., Welles je radio na kazališnoj produkciji drame Williama Gillettea iz 1894., a koncept predstave je bio zamišljen tako da se prikažu tri kratka filma kao prolog svakom činu drame. Segmenti skupljeni zajedno formirali su slapstick komediju iz tri dijela u kojoj je glavnu ulogu imao Wellesov česti suradnik i dobar prijatelj Joseph Cotten (Građanin KaneTreći čovjek). Filmić je dodatno trebao biti nasnimljen s muzikom i zvučnim efektima, ali projekt nikada nije dovršen.

Pronađeni materijal je restauriran i spreman za premijeru na talijanskom festivalu nijemog filma Le Gironate del Cinema Muto 9. listopada ove godine. 16. listopada film stiže u Ameriku, u George Eastman House u Rochesteru u državi New York. Osim Cottena, u filmu se pojavljuju i mnoga druga poznata lica koja su bila dio Wellesovog kazališta Mercury, poput Eustacea WyattaEdgara Barriera,Ruth FordArlene FrancisMary Wickes te samog Wellesa i njegove supruge Virginije Nicholson.

Do sad se smatralo da je jedini primjerak ovog filma uništen u požaru u Wellesovoj kući kraj Madrida 1970. godine. No, izgleda da nema veze što je Welles mrtav već skoro 30 godina, ovaj velikan i dalje ne prestaje obogaćivati filmsku industriju svojim uratcima. Iako se ne radi o pravom dugometražnom filmu, svejedno je prilično cool vidjeti nešto na čemu je Welles radio i što je osobno montirao prije 75 godina.

Izvor: Firstshowing

Leave a Reply

Your email address will not be published.