Pristrana BAFTA

Piše: Vanja

Ove je godine i BAFTA došla pod lupu filmaša a bome i javnosti, osobito kad je riječ o ispoliranoj pristranosti kojom suptilno otkače „male“ filmove, „male“ jezike ili „male“ zemlje (nema veze s kvadraturom, jasno …)

Kad je u pitanju najbolji strani film, situacija je ovakva: na primjer, „In A Better World“, film Susanne Bier i ujedno dobitnik Oskara za najbolji strani film te dobitnik Zlatnog Globusa, EFA-e, Donatella i čega sve ne, vjeojatno neće biti u Baftinu bubnju ove godine.

Po internim pravilima, distributeri su dužni poslati „screenere“ svim članovima BAFTA-e (nekih 6500 tisuća ove godine) kako bi se osigurala ispravna kvalifikacija za određenu kategoriju. Jasno, ovo uvelike spriječava sudjelovanje neovisnih filmskih kuća zbog previsokih cijena. Britanski neovisni distributer „Axiom“ nije mnoge iznenadio povukavši „In A Better World“ iz konkurencije, što su smatrali teškim, no neophodnim korakom. (Veli „Chicago Tribune“ …)

Naime, cijena same kampanje za ovu kategoriju (neovisni, strani, sve je to nešto labavo, valjda) uglavnom se ne smatra vrijednom u odnosu na mogući profit (što je, s druge strane, dosta puta osporeno u filmskoj zbilji …), no činjenica stoji kako mnogi strani filmovi zbog toga ostaju zakinuti. „We Have A Pope“ (Oslo, kolovoz 2011) te „Elite Squad: The Enemy Within također će uzeti odmor za vrijeme održavanja BAFTE. Prestižna britanska nagrada će se, odgovorni vjeruju, u dogledno vrijeme korigirati no čak su i članovi žirija prilično skeptični oko toga. Pa, tko im onda piše te pravilnike? Pih, svugdje isto.

Da ne zaboravimo, ovaj događaj koji još uvijek ubrajam u hvalevrijedne (iz osobnih, neobjektivnih razloga), održava se 12. veljače u Glasg… ups, Londonu. Glasanje za prvu rundu je završeno, a u petak, 6. siječnja, očekujemo i rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.