Pripremite se: Uskoro počinju 22. Dani hrvatskog filma

Piše: Sven Mikulec

22. po redu Dani hrvatskog filma održat će se u zagrebačkom Studentskom centru, i to od 15. do 21. travnja ove godine.

Kako je na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare otkriveno, na ovogodišnji je natječaj pristiglo gotovo 300 filmova svih mogućih kategorija, a selekcijska komisija, sastavljena od Irene Paulus, Daniela Kušana i Božidara Trkulje, u službenu je konkurenciju je uvrstila 106 domaćih filmova.

Službeni Ocjenjivački sud činit će Vera Zima, Filip Šovagović i Zdenko Bašić, a ne smijemo zaboraviti ni specijalne nagrade, poput ‘Oktavijana’, ‘Jelene Rajković’ i ‘Zlatne Uljanice’. Što se tiče filmova uvrštenih u konkurenciju, oni su se po vrstama raspodijelili ovako:

Igrani film: 24 filma

Dokumentarni film: 20

Animirani film: 14

Eksperimentalni film: 13

Namjenski film: 18

Glazbeni spot: 17

Filmovi koji su pristigli na natječaj, ali nisu uvršteni u konkurenciju, borit će se za nagradu ‘Salona odbijenih’, a pobjednika-luzera izabrat će Damir Čučić.

Velika nagrada Ocjenjivačkog suda DHF-a ove godine nosi naziv ‘Surogat’, u čast Vukotićeva oskarovca, dok će nagrada žirija za najbolju režiju ponijeti ime nedavno preminulog Krsta Papića.

Dobitnik nagrade Oktavijan za životno djelo ove je godine redatelj Tomislav Radić.

Kao i obično, tu je i program Mala Pula, koji nam omogućuje da gledamo 5 dugometražnih uspješnica prikazanih na prošlogodišnjem pulskom filmskom festivalu. Navečer, pak, zabavljat će nas Stampedo, D Elvis, Tom & the Twisters, Concrete Worms, i drugi.

I posljednje, a za naše prilike najbitnije – ulaz na festival je besplatan.

Čekirajte službenu stranicu, s rasporedom i fotkama!

Leave a Reply

Your email address will not be published.