Preveliki zalogaj?

Piše: Vanja

Mladi holivudski lavovi sve češće traže načina za afirmacijom u više sfera filma. Pohvalno, no je li odabrao preveliki zalogaj? Naime, James Franco je još početkom ove godine zagrizao za adaptaciju McCarthyjevog romana Blood Meridian, nakon čega se moglo čuti kako je film nemoguć za odraditi uz redateljsku postavu koju bi činili, npr., Todd Field, Michael Haneke i Ridley Scott – face koje su otprije bile zainteresirane za knjigu. No, Franco ne odustaje, bacivši oko na Child of God, istoga autora, da – onoga koji je napisao i No Country for Old Men.

Po Francovim riječima, 20-ak minuta snimljenog materijala za Blood Meridian ispalo je dosta dobro. Zato će ga ostaviti na ledu, ali će u međuvremenu snimiti Child of God… (Dok malo ne naraste da može završiti započeto?)

Pohvalno je tražiti se u kreativnosti, no koliko je Franco dorastao režiji filma po romanu čiji je glavni protagonist nekrofiličar? Ili će se odlučiti na neku „viewers’ digest“ verziju? Kako Blood Meridian, tako i Child of God predstavljaju svakako neizmjeran izazov svakom redatelju – kamo li početniku. Lester Ballard, protagonist romana (pa tako i budućeg filma?) duboko je uznemiren, nasilan čovjek koji po svaku cijenu želi živjeti izvan bilo kakvih društvenih normi, padajući sve niže – na razinu praktično pećinskog čovjeka. S McCarthyjevim romanom kao izvorom, jasno je da redatelju treba neizmjerna količina strasti i vizije – jer duboka i uznemirujuća priča već je tu, kakva jest.

Hoće li se Franco osloniti isključivo na „duboko uznemirenog, nasilnog čovjeka koji po svaku cijenu želi živjeti izvan bilo kakvih društvenih normi, padajući sve niže“ imajući u konačnici čovjeka u izolaciji, povlačeći paralele s… otuđenjem ili štogod slično? To bi uvelike steriliziralo krajnji rezultat, no ukoliko ne odustane i ovaj put… živi bili pa vidjeli. Zalogaj je definitivno za nekoga jačih zuba, no ne treba ni početnike podcjenjivati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.