Preminuo Tonino Guerra

Piše: Matija Pavlic

Pjesnik te prije svega legendarni scenarist mnogobrojnih nezaboravnih i danas kultnih filmova, Tonino Guerra, umro je 21. ožujka u 92. godini . Rodio se u malom talijanskom mjestu Santarcangelo di Romagna u ožujku 1920. godine, a priče je počeo smišljati dok je bio u njemačkom koncentracijskom logoru  kako bi mu prošlo vrijeme .

Neki od filmova kojima je bio scenarist bili su  filmovi Michelangela Antonionia, trilogija o otuđenju čovjeka (L’avventura, La notte, L’eclisse), zatim The Red Desert, Zabriskie Point i Identification of a Woman istog redatelja, kao i kultni film Federica Fellinija Amarcord, Nostalgija ruskog redatelja Andreja Tarkovskog , te filmovi nedavno preminulog  Thea Angelopoulosa (Landscape in Mist, Eternity and a Day i Ulysses’ Gaze ) .

Bio je nasljednik Cesara Zavattinija, utemeljitelja poslijeratnog talijanskog neorealizma, no za razliku od njega nije nametao svoje političko i moralno uvjerenje, već je redateljima pomogao da svoje ideje i koncepte razviju u stvarnosti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.