Preminuo slavni koreograf iz “LOTR-a”

Piše: Sven Mikulec

Ovaj nemili događaj čini se kao dobra prilika da na trenutak odamo počast i onim “malim” ljudima u filmskoj industriji, čija imena najčešće ne dočekamo na odjavnoj špici, a koji su ipak dali itekakav doprinos filmovima kojima se divimo.

Jučer je, čini se, u 89. godini života umro Bob Anderson, koreograf brojnih scena mačevanja u The Princess Bride, Highlanderu, Gospodaru prstenova i Piratima s Kariba. Inače stručnjak za srednjovjekovno oružje i kaskader u originalnoj trilogiji Ratova zvijezda, Anderson je trenirao mnoge glumce i podučavao ih različitim tehnikama mačevanja, a koliko je bio talentiran i predan svome poslu govori i podatak da je, nakon čitanja Gospodara, na temelju različitih kultura koje je Tolkien stvorio u knjizi razvio specifične stilove mačevanja.

O starome majstoru snimljen je i dokumentarac pod nazivom Reclaiming the Blade, a ovdje možete pogledati jednu od scena u kojoj je svoje prste itekako imao i Anderson, legendarni segment iz The Princess Bride, s Caryjem Elwesom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.