Preminuo Gil Cates

Piše: Franjo Zajec

Dugogodišnji producent dodjele nagrade Akademije i sa dva mandata predsjednik Udruge Režisera Amerike (Directors Guild of America), preminuo je u ponedjeljak u 77. godini. Kolabirao je na parkingu sveučilišta UCLA, nakon čega je došla hitna pomoć, no nije mu bilo spasa. Službeni uzrok smrti još se ne zna, ali sumnja se na zastoj srca. Prije nekoliko mjeseci imao je tešku operaciju srca.

Na spomen njegovog imena, većina ljudi neće znati o kome se radi. No, Gilbert Cates je bio jedna od najvažnijih figura iza cijele predstave zvane „Oscar“. Njegov početak sa dodjelom Oscara, započeo je davne 1989. Te godine smatra se da su dodjele vođene nestručno, kičasto i sa puno grešaka. Bilo je vrijeme za nove ljude, tada je nastupio Cates. Sljedeće godine postavio je Billy Crystala za voditelja, uveo nova pravila, stavio naglasak na filmske isječke i od tada pa skoro dva desetljeća Oscari su vođeni pod njegovim instrukcijama.

Osim što je producirao 14 dodjela u 18 godina, bio je predsjednik vijeća Geffen Playhouse-a i dekan Sveučilišta za Kazalište, Film i Televiziju od 1990. do 1999. Osvojio je Emmya 1991. i dva filma koje je režirao bila su nominirana za Oscara (I Never Sang for My Father i Summer Wishes, Winter Dreams). Predsjednik Akademije Tom Sherak izjavio je :“ Gil je bio naš kolega, prijatelj i profesionalac koji je dao Akademiji i svijetu neke od najboljih trenutaka u povijesti Oscara.“

Leave a Reply

Your email address will not be published.