Pozdrav Viktorijancima: Pogledajte prvi poljubac ikad zabilježen na filmu

Piše: tonymelo

april

Jeste li se ikada zapitali kada se netko po prvi put poljubio pred kamerama? Ne brinite, nisam ni ja, ali ako ste pravi filmoljupci sada imate priliku saznati nekoliko trivijalnih podataka vezanih uz same početke filmske umjetnosti i iz prve ruke vidjeti kako je izgledao prvi poljubac ikada zabilježen kamerom. Mala napomena za sve ljude slabijeg srca i čvrstog moralnog kompasa, pogotovo ako ste član neke organizacije poput U ime obitelji. Vašim rječnikom rečeno, radi se degutantnom, sotonističkom videu koji vašu djecu želi pretvoriti u grozomorne gay dječake i djevojčice koje si guraju stvari tamo gdje im nije mjesto.

Ovaj kratki film snimljen je negdje između 1872. i 1885. godine, a snimio ga je ubojica Eadweard Muybridge. Na njemu možete vidjeti dvije gole žene koje se ljube. Razlog tome leži u viktorijanskom uvjerenju da žene ne posjeduju seksualni nagon, pa ovakve stvari ne predstavlja nikakvu prijetnju društvenom poretku i postojećim normama. S druge strane, Muybridge nije bio u prilici snimiti sličan film u kojemu bi se pojavili goli muškarac i žena jer je to predstavljalo ogroman tabu.

A tko je zapravo bio Muybridge i kakva je to priča ubojstvu?

Eadweard Muybridge bio je engleski fotograf koji se strastveno bavio proučavanjem i fotografiranjem ljudi i životinja u pokretu te se smatra pionirom filmske umjetnosti. No dok je on fotografirao prirodu i gole muškarce, njegova žena bez seksualnog nagona pronašla si je ljubavnika. Muybridge je odlučio uzeti stvari u svoje ruke pa je upucao zavodnika za kojeg se pretpostavlja da je pravi otac njegovog sina Florada. Odveden na sud, na kraju je oslobođen optužbi jer je ubojstvo bilo opravdano. Ah, ta stara dobra vremena.

Film koji prikazuje prvi poljubac možete pogledati ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published.