Povlače se nove granice slobode prikazivanja seksualnog i sadističkog nasilja

Piše: Jelena Androić

Vrsta i stupanj “seksualnog i sadističkog nasilja” koje će odsad biti dopušteno prikazati u filmovima, strože će se kontrolirati nakon istraživanja provedenog na fokus grupi koje je nedavno naručio Britanski odbor za klasifikaciju filmova (British Board of Film ClassificationBBFC).

Sve se to događa nakon kontroverze koju je izazivao takozvani nastavak filma “Ljudska stonoga” (The Human Centipede; u prvom nastavku ludi je njemački znanstvenik od nekoliko djevojaka i jednog mladića povezivanjem njihovih analnih i oralnih otvora načinio pravu ljudsku stonogu – za sretnike koji nisu gledali). Iz “Ljudske stonoge II” kasnije su izrezane dvije i pol minute prije nego li je film dobio dopuštenje za prikazivanje, no priča ovdje nije završila, dapače otvorila je raspravu na temu granica dopuštenog na filmu.

Negdje u isto vrijeme kad se raspravljalo o „Ljudskoj stonogi“, BBFC je zabranio i film “The Bunny Game”, o prostitutki koju je oteo a potom seksualno zlostavljao jedan vozač kamiona.

I “Stonoga” i “Bunny Game”, te još dva filma – “Srpski film” i “Antikrist”– nedavno su prikazana pažljivo odabranoj fokus grupi koju je okupio BBFC. Veći je dio publike nakon gledanja bio mišljenja da je legitimno na filmu se baviti seksualnim i sadističkim nasiljem, ali su dodali da bi određeni kadrovi potencijalno mogli biti škodljivi odnosno opasni.

Posebno su kao ugrožena grupa naglašeni mladići bez mnogo životnog iskustva (i drugi osjetljivi gledatelji) koji bi konzumirajući takav sadržaj mogli doći do stajališta da je silovanje normalno, ili bar manje nenormalno od apsoluta s kojeg ga se uvijek mora gledati, te da bi mogli stvoriti izobličenu percepciju o ženama.

Iz BBFC-a kažu kako je moguće da će se filmovi namijenjeni odraslima koji sadrže nasilje rezati, možda i zabranjivati, bez obzira na to što je legalno prikazivati ih. Problem je u tome, sažeo je redatelj David Cooke, što sve filmove sa scenama nasilja nije moguće obuhvatiti i kontrolirati jednim univerzalnim pravilnom.

“Još nam je jednom publika rekla da kontekst, ton i utjecaj, te cjelokupna poruka uratka, mogu „pogoršati“ temu, ili je učiniti prihvatljivom, čak i u slučaju seksualnog i sadističkog nasilja. Odluka da li, i kako intervenirati u scene seksualnog i sadističkog nasilja kompleksna je tema, no uočavanje da  film sadrži te pogoršavajuće, ili ublažavajuće faktore, pomoći će nam u dolaženju do odluke koja će pokušati zadovoljiti slobodu izražavanja s jedne strane, ali i zaštititi javnost s druge“, kazao je Cooke za Guardian.

2 komentara za “Povlače se nove granice slobode prikazivanja seksualnog i sadističkog nasilja

  • Minko says:

    Što više budu zabranjivali mi ćemo ih više gledat

  • Izabela says:

    meni se ideja povećane kontrole čini sasvim prihvatljivom, štoviše poželjnom. sloboda u oblikovanju i stvaranju, ali ne može se poreći moć koju ima film nad publikom. i to nije nešto što treba zaobići.

Leave a Reply

Your email address will not be published.