Posljednji čovjek na Zemlji (The Last Man on Earth, 1964.)

Piše: Ana Zupcic

Posljednji čovjek na Zemlji (The Last Man on Earth, 1964., Italija/SAD, 86 min.)

Redatelj: Ubaldo Ragona, Sidney Salkow

Glume: Vincent Price, Franca Bettoia, Emma Danieli, Giacomo Rossi-Stuart

 

Ovaj „sve u jednom“ film talijansko-američke produkcije donosi nam kombinaciju apokalipse, virusa, zombija s tendencijom ka vampirizmu, nastanka i pada ljudskog društva, ljudske potrebe za drugim ljudima, opstanka jačega i neizbježne kazne za različitost i previše znanja. I da ne zaboravim, puno češnjaka. Veliki zahtjevi što se susprezanja gledateljske nevjerice tiče, ali mali zahtjevi za jedan post-apokaliptični film.

Prosinac  1965. godine. Dr. Robert Morgan već je tri godine sam na svijetu , u kući punoj stare krame, okružen ogledalima, šiljatim kolcima i češnjakom. Jedini je koji se gradom može kretati tijekom dana, a svakog jutra pronalazi nove leševe po ulici jer „oni stalno izlaze iz jame“.

„Oni“ su zombiji s određenim karakteristikama vampira, a pojavili su se nakon što je tajanstven i nepobjediv virus poharao ljude i životinje na Zemlji, uključujući i obitelj dr. Morgana. On je sada uzeo sebi za zadatak svakog dana pobiti što je veći broj tih bića, iako neke od njih i sam dobro poznaje, poput Bena, svog nekadašnjeg suradnika i prijatelja koji je nekoliko godina ranije prvi počeo upozoravati na vampirske simptome virusa i nadolazeću katastrofu. Benova genijalnost postala je jasna tek nakon njegove smrti, kako to često biva. Hoće li i genijalac Morgan biti iste (ne)sreće dok pokušava naći cjepivo i spasiti ljudsku vrstu?

Što Morgana tjera naprijed, to ni on sam ne zna, kako doznajemo iz njegovih unutarnjih monologa koji prevladavaju u filmu, pa ipak svaki dan pokušava na bilo koji način stupiti u kontakt s nekom živom dušom. Njegovi su dani, osim ubijanja zombija, puni unutarnjih borbi sa samim sobom jer je najveći izazov u cijeloj situaciji zadržati zdrav razum. Gotovo cijela težina filma na leđima je namrgođenog Vincenta Pricea (dr. Morgan), znanstvenika čija hladna glava ne odustaje od pronalaska lijeka dok je glavna misao koja mu se vrti u glavi „Sam. Sam. Sam.“ Ali, je li doista sam? I ako nije, tko je još živ?

Ono što starim filmovima uvijek daje poseban šarm je pozadinska glazba, a toga ne manjka ni u ovom filmu. Dramatični glazbeni crescendo ne izostaje u scenama zabijanja kolaca u kojima zombiji raskolačenih očiju padaju od Morganove ruke, a igra svjetlosti i sjene kao dominantan dio crno-bijele filmske fotografije posebno dolazi do izražaja u stalnom kontrastu između noći i dana koji se proteže cijelim filmom. Manje kao zamjerku, a više kao dio već spomenutog šarma starijih filmskih ostvaraja i neki prešutni dogovor, treba dodati još jedan dramatični faktor, a to su sami glumci, čiji trud da mimikom i povicima najave ili pojačaju napetost situacije ide do samih granica očitosti. Ipak, ono što će mnogim gledateljima vjerojatno zasmetati dosta je loša sinkronizacija talijanskih glumaca.

Ne dovodeći u pitanje status koji je vjerojatno imao kod publike svoga doba, današnjeg gledatelja odraslog u svijetu suvremene tehnologije Posljednji čovjek  neće preplašiti, već ga lako može malkice i nasmijati budući da zombiji imaju svoje svijetle trenutke. Ali izuzevši tehničke nedostatke i sve drugo  što ga u 2012. godini čini naivnim, film postavlja i aktualna pitanja opstanka društva i pojedinca u njemu, ali i ono još važnije, nastanak nekog društva. A kako nam kažu u filmu, to nikad nije lijepo. Najviše je od svega paradoksalno jer pokazuje kako  se mjesto zlikovca u priči često popuni krivom osobom zbog običnog ljudskog straha, elementa koji je konstantan čak i kad sve drugo oko njega mutira.

Je li bolje biti sam ili u lošem društvu, kako je to naslijediti ismijavane genijalce o kakvima povijest vječito priča i koje je pravo značenje fraze „ni da si posljednji čovjek na svijetu“  – saznat ćete u ovom filmu.

 

Ciklus post-apokalipse na FAK-u

On the Beach (1959.)

The Time Machine (1960.)

La Jetee (The Pier) (1962.)

Panic in Year Zero! (1962.)

The Last Man on Earth (1964.)

Planet of the Apes (1968.)

A Boy and His Dog (1975.)

The Noah (1975.)

Logan’s Run (1976.)

Stalker (1979.)

Mad Max (1979.)

Mad Max 2 (1981.)

Le Dernier Combat (1983.)

1984 (1984.)

Threads (1984.)

The Quiet Earth (1985.)

Akira (1988.)

Miracle Mile (1988.)

Delicatessen (1991.)

Twelve Monkeys (1995.)

Vodeni svijet (1995.)

The Matrix (1999.)

28 Days Later (2002.)

Reign of Fire (2002.)

Equilibrium (2002.)

Time of the Wolf (2003.)

Shaun of the Dead (2004.)

Children of Men (2006.)

28 Weeks Later (2007.)

I Am Legend (2007.)

The Dark Hour (2007.)

Blindness (2008.)

City of Ember (2008.)

The Road (2009.)

9 (2009.)

Knowing (2009.)

Zombieland (2009.)

Monsters (2010.)

The Book of Eli (2010.)

The Divide (2011.)

Fase 7 (2011.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.