‘Pošast’ i ‘OiZ’ osvojili Motovun

Piše: tonymelo

Svečanim zatvaranjem završio je i šesnaesti po redu Motovunski filmski festival. Pet dana filmova, zabave i festivalskog ozračja došla su kraju, a kao što je običaj, zadnjeg dana su dodijeljene nagrade najboljima. Glavnu nagradu (Propeler) za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji osvojio je španjolski film Pošast, a najboljom u regiji proglašena je Jelčićeva Obrana i zaštita.

Pobjednici po kategorijama su:

Nagrada FIPRESCI

Međunarodni žiri filmskih kritičara u sastavu: Ingrid Beerbaum, Davor Pavlović i Gaetano D`Elia nagradu je dodijelio filmu Kći redatelja Thanosa Anastopoulosa (I Kóri, Grčka, Italija, 2012.) zbog izuzetnog portretiranja i ispreplitanja socijalnih i obiteljskih problema koristeći filmske (horor) stereotipe koje su nam u konačnici donijeli originalan i pronicljiv pogled na stanje europske civilizacije.

Nagrada PROPELER

Žiri u sastavu Karel Och, Kjartan Sveinsson, Diana Groo i Goran Dukić motovunsku glavnu nagradu Propeler koja se dodjeljuje najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa dodijelio je filmu Pošast redateljice Neus Ballús (La plaga, Španjolska, 2013.) zbog jedinstvene i posebne mješavine realnosti i fikcije koja je rezultirala izuzetnom meditacijom nad životom i majstorskim portretiranjem nezaboravnih likova.

Nagrada BAUER

Žiri u sastavu Igor Ivanov, Judita Franković, Maja Miloš, Marija Pikić, Metod Pevec, Nemanja Bećanović i Vjosa Berisha nagradu Bauer koja se dodjeljuje za najbolje filmove snimljene u sedam kinematografija regije dodijelio je filmu Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića (Hrvatska, 2013.) zbog izvanrednog portretiranja karaktera, narativne konzistentnosti i dosljednosti u konceptu i estetici.

Nagrada MOTOVUNSKI KRATKI

Prošlogodišnji pobjednik Motovunskog kratkog filma Dan Geesin za ovogodišnjeg pobjednika odabrao je film KM redatelja Christosa Nikoua (Grčka, 2012.) zbog jasne perspektive koja se u filmu polagano otkriva, a koja je zasićena onime što Geesin smatra ljudskom tragedijom broj jedan: problemom u komunikaciji.

Oni koji nisu bili u mogućnosti otići na Motovunski filmski festival neka ne očajavaju. 30. srpnja započeo je Motovun u Zagrebu, na kojemu publika može vidjeti reprezentativni odabir najboljih filmova iz programa festivala. Tako će gledatelji dobiti priliku pogledajte najveće atrakcije ovogodišnjeg festivala – pobjednik festivala u Cannesu, film ‘Adelin život’, zatim dva najnovija filma proslavljene trilogije Ulricha Seidla ‘Raj’, ‘vrući’ dokumentarac  ‘Pussy Riot’: Punk molitva’, ‘Good Vibrations’, te filmovi s kojima se otvara i zatvara festival u Motovunu: ‘Zamisli’ i ‘Camille premotava’. Ugodne filmske večeri bit će nadopunjene kratkim filmovima iz programa Motovunski kratki.

Projekcije se održavaju na ljetnoj pozornici kina Tuškanac svakog dana u 21:30, a ulaznice koštaju 20 kn. Svi se filmovi prikazuju s engleskim podnaslovima. Ako ste željni kvalitetnih filmova, znate gdje se trebate uputiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.