‘Polanski me silovao, ali mi nije želio nauditi’

Piše: Sven Mikulec

a4

Arogantni i napaljeni Roman Polanski me silovao, ali mi nije želio nauditi, napisala je u svojim memoarima Samantha Geimer, danas 50-godišnja žena koju je slavni redatelj kao 13-godišnjakinju navodno prisilio na seks. Sedamdesete su bile jedno drugačije vrijeme, kaže, kad su si ljudi više toga dopuštali.

Knjigu pod naslovom Djevojka: Život u sjeni Romana Polanskog napisala je, paradoksalno, kako bi iz te sjene konačno izašla i riješile se etikete „one djevojke“. Susret s njim danas klasificira čistim silovanjem, što god odvjetnici Polanskog davnih godina pričali o dobrovoljnom seksualnom odnosu.

Te je večeri, kad ju je Polanski odvezao kući i zatražio da „to bude njihova mala tajna“, u svoj dnevnik zapisala „danas me fotografirao Roman Polanski, i silovao me, bokte“. 2009. godine, nakon što je izašao dokumentarac Roman Polanski: Wanted and Desired redateljice Marine Zenovich, redatelj je Geimerici poslao pismo. „Želim da znaš koliko mi je žao što sam toliko utjecao na tvoj život“, napisao je, ne impresioniravši je previše.

Bez ikakve namjere da omalovažavam zločin ove prirode – da se razumijemo, ako mislite da seks s 13-godišnjakinjom može biti „dobrovoljan odnos“, nemamo o čemu razgovarati – pomalo mi je smiješno što Geimer piše da bi radije ponovno bila silovana nego još jednom pred porotom pričala o toj noći. Nisu li tisuće, pa možda i milijuni čitatelja još jedna, nešto veća porota? Nije li nam svima, koliko god nevoljko možda bilo, na više stotina stranica pričala o toj noći?

Imam mali problem s paradoksima u ovoj priči i radije bih da je jednostavno rekla – ok, doživjela sam nešto grozno, svijet ima pravo čuti moju stranu, napisat ću bestseller. Ovako, gradeći priču na temeljima svoje želje da izađe iz sjene Polanskog, istovremeno prodajući dio svog života s njegovim imenom na naslovnici, imam osjećaj da gledam (sigurno uspješan) pokušaj jedne gospođe da iz ove priče iscijedi sve do zadnjeg novčića. Možda sam u krivu – za bolji uvid morao bih pročitati memoare, koji su mi sa cijenom od oko 150 kuna barem zasada nedokučivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.