Pogledajte kako je Malick snimao To the Wonder

Piše: Ivan Andrijanić

Jednom sam čitao članak o Richardu Gereu, i koliko me pamćenje služi, išao je u smjeru da dotični nije posebno nadaren glumac, ali činjenica ostaje da je jedina hollywoodska zvijezda koja se pojavila u nekom filmu velikana Akire Kurosawe, točnije djelu Rhapsody in August, te u jednom od, barem tada, mizernog broja filmova Terrencea MalickaDays of Heaven. Ova vijest ipak se neće fokusirati na Gerea, već potonjeg tajanstvenog filmaša, koji je u zadnje vrijeme počeo s nešto intenzivnijim tempom snimanja.

Njegov recentni film To the Wonder govori o Neilu i Marini, koji, nakon upoznavanja u Francuskoj, oduče živjeti zajedno u Oklahomi. Tu ipak nastaju određene komplikacije, jer Marina stvara poznanstvo sa svećenikom Quintanom, koji živi u egzilu te se muči s vlastitim pozivom, a Neil nanovo sreće svoju simpatiju iz mladih dana, Jane.

Na prvu loptu, pomalo klasična ljubavna priča, koja samom idejom ne odskače znatno od onoga što smo mogli često viđati u 90-ima, a i novom mileniju, kao na pokretnoj traci. Jedna je stvar koja ipak bode u oko, a to je redatelj Malick, osobno gledajući, jedno od zanimljivijih imena filmskog svijeta. Bilo da je riječ o povijesnoj tematici, filmu ceste ili ratnoj priči, to su prije svega filmovi koji se više oslanjaju na poetičnost i krajnje filozofski pristup, negoli kakav klasično racionalan slijed, te u suštini zahtjevaju od gledatelja otvorenost prema nečemu drukčijem. Ako je suditi po njegovu dosadašnjem radu, vrlo je moguće da nas ne očekuje klasičan izdanak žanra.

Bena Afflecka, Olgu Kurlyenko, Rachel McAdams te Javiera Bardema na velikim platnima moći ćete gledati 12. travnja. Što se događalo na samom snimanju, možete vidjeti u ovim videima:

Leave a Reply

Your email address will not be published.