Pogledajte Idem Paris

Piše: Ivan Andrijanić

Grafička tehnika litografija, gdje se crta tušem ili kredom po kamenoj ploči, jedna je od fascinacija i kultnog Davida Lyncha, a u svom kratkom filmu Idem Paris prikazao je sam proces toga u jednoj pariškoj grafičkoj tvornici, čije ime je i naslov samog filma. Riječ je o crno-bijelom uratku, koji bez suvišne naracije bombardira gledatelja isključivo vizualnim, i pomalo vraća ton starih ekspresionističkih filmova iz 20-ih godina prošlog stoljeća.

Evo što je Lynch imao za reći:

„Herve Chandes iz Fondation Cartiera me doveo do Idema i upoznao s Patrice Forest. Vidio sam to nevjerojatno mjesto, i dobio priliku da kratko radim ovdje. I to je bilo ispunjenje mog sna! Otvorio se jedan sasvim novi, magični svijet litografije i kamena. Fascinantna stvar! Ova stvar s litografijom otvorila je hrpu novih ideja i stvorila preko stotine litografija.

 Rekao bih da grafički studio Idem ima unikatan, vrlo specifičan stil, i vrlo je pogodan za kreativnost. Patrice ima odlično ophođenje s umjetnicima i stvara jedan svijet gdje se možete osjećati slobodno, i rado stvarati. To je prekrasno!  Mislim da je samo ovo mjesto vrlo važno, i da se kamen preseli u neko drugo, posao koji bi izišao iz toga bio bi bitno drugačiji. Zapravo, to je kombinacija kamena, ljudi i raspoloženja, i iz svega toga izlaze ideje.“

 Lynch, uvijek zanimljivi i originalni redatelj, bilo da se hvata u koštac s bizarnim ekranizacijama Franka Herberta ili prikazuje grafičare u radu, radi to s velikim duhom i energijom. Ovdje možete vidjeti njegov film, a i kratki video o samoj litografiji:

Leave a Reply

Your email address will not be published.