Pogledajte 6 festivalskih premijera

Piše: Sven Mikulec

Bliži se početak jubilarnih 20. dana hrvatskog filma na kojima će posjetitelji moći uživati u 115 filmskih naslova. Mnogi od ovih naslova, doživjet će svoje premijerno prikazivanje na ovogodišnjim Danima, a i samo otvaranje u cijelosti je sastavljeno od sljedećih festivalskih premijera:

Smooth Criminal“, „ Cvijet bitke“, „Neanderthal Story“, „Mezanin“, „POW´s POV“ te „Zaljubljena u život“ .

Selektor igranih filmova prošlogodišnjih 19. Dana, Ivan Salaj ove nam godine dolazi s kratkim namjenski filmom,  „Neanderthal story“, koji je ujedno i uvodni eksponat postava u Muzeju Krapinskog pračovjeka Hušnjakovo u Krapini, a kojega je u godini dana posjetilo gotovo 200 tisuća ljudi.

„Cvijet bitke“, animirani film Simona Bogojevića Naratha dat će prikaz maglovitog podzemnog svijeta arkadijskog ugođaja u kojem obitavaju neobični likovi: Opsjenar, Građanski entitet, Drveni lutak i šutljivi, ali opasni Mačevaoci. Njihovi misteriozni doživljaji alegorija su odnosa između izumrle tradicije europskog borbenog mačevanja i doktrine pragmatičnog političkog djelovanja.

Naša dva svjetski poznata čelista Luka Šulić i Stjepan Hauser u glazbenom spotu  „Smooth Criminal“ glazbom, odnosno sviranjem violončela, rješavaju svoje međusobne nesuglasice.

Dalibor Matanić ove godine donosi treću priču omnibusa 6/6, igrani film „Mezanin“, smještenu u otuđeni velegrad. U njemu  vladaju nemilosrdna pravila korporacijskog društva gdje djevojka pristaje biti svedena na ljudsko meso jer je to jedini mogući ulaz u igru preživljavanja.

„Zaljubljena u život“ dokumentarni je film Antonije Dubravke Carnerud, priča koja nas vodi kroz osamdeset godina života  jedne iznimne osobe i njenog grada. Rođena Zagrepčanka s Kanala, dramska glumica Slavica Fila-Kaurić, legenda je hrvatske televizijske
povijesti, a dječji program ‘Mendo i Slavica’ ostao je do danas najgledaniji program Hrvatske televizije svih vremena.

Tu je i premijerna projekcija filma „POW’s POV“.  U eksperimentalnom uratku redatelja Gorana Trbuljaka, riječ je o engleskoj filmskoj kratici uobičajenoj i u našoj filmskoj praksi, koja sugerira da je ono sve što ćemo vidjeti u filmu zapravo subjektivni pogled nekog ratnog zatvorenika kroz mali kvadratičasti otvor nalik na prozor.

Vidimo se na otvorenju, u ponedjeljak, 4.travnja, s početkom u 20.30 sati.

Voditeljica ceremonije otvaranja festivala ove je godine jedna jedina, šarmantna Ivanka Mazurkijević.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

 Leave a Reply

Your email address will not be published.