Počinje Opuzen Film Festival: Nepobitni dokaz snage i volje mladih umova

Piše: Jerko Vičić

2

Filmski festivali jedna su od rijetkih manifestacija njegovanja filmske kulture u Hrvatskoj. Iako država ne mari posebno za nju, ona se kvalitetno uzgaja među mladima, i nikakva ravnodušnost s vrha to neće obuzdati. Opuzen Film Festival, koji danas ulazi u svoju 4. godinu i traje od 18. do 23. kolovoza, nepobitni je dokaz snage i volje mladih umova.

Tim festivala na čelu s Augustinom Zonjićem zaslužan je za podizanje svijesti o značaju filma, pogotovo u Dalmaciji, u kojoj se film kao medij tragično ograničava unutar zidova multipleksa i između uvodne i završne špice holivudskih blockbustera. Smješten u prelijepom gradu na ušću Neretve, Opuzen Film Festival snažna je deklaracija ljubavi prema filmu i onome što sedma umjetnost predstavlja za čovjeka kao jedinku koja teži ka socijalnoj i emocionalnoj ispunjenosti.

Jutros sam krenuo za Opuzen, gdje se spremam smjestiti u ured uz ostatak festivalskog tima, a koji su bili izuzetno ljubazni i susretljivi u ponudi istog. Cilj mi je recenzirati što veći broj prikazanih filmova, svakodnevno izvještavati o iskustvima i ugođaju s festivala, i prije svega, uživati u bogatoj paleti naslova i upoznavanju entuzijastičnih filmofila.

Od 15. kolovoza, u sklopu predfestivalskog programa, prikazani su razni turski, francuski i rumunjski naslovi, kako u Opuzenu, tako i u susjednim gradovima Pločama i Metkoviću.

17. i 18. kolovoza na repertoaru je i ciklus filmova legendarnog talijanskog redatelja Federica Felinija.

Program festivala dijeli se na dvije osnovne sekcije: glavni  i  popratni.  Uz cilj ravnopravne i raskošne prezentacije europskog filma domaćoj publici, OFF također već četvrtu godinu otvara i filmske radionice, mladima i odraslima, a ove godine i program i radionice spadaju pod platformu OFFinkubatora, zaduženog za realizaciju kreativnih ideja samog festivala.

U glavnom programu predstavit će se naslovi kroz kategorije dugometražnog, animiranog i dokumentarnog filma, kao i odabrani naslovi iz hrvatske produkcije i europske kratke kritike.

U popratnom programu posjetitelji festivala imat će priliku uživati u triptihu Mediterana, tjednu turskog filma, ostvarenjima zemlje partnera – Švedske, ispuniti se duhom istočne EU – Rumunjske, te uzviknuti Živjela Francuska!

Opuzen Film Festival nesumnjivo raste iz godine u godinu i ponosno odašilje kulturni uzvik s juga Dalmacije. Ponosan sam što ću biti u prilici dati svoj doprinost pokrivenosti i društvene svijesti koju ovaj festival to zaslužuje.

Za kraj, uvodni tekst direktora festivala, Augustina Zonjića, preuzetog sa službene stranice OFF-a.

Posljednjih godina svjedoci smo društvenih procesa koji su neobično kompleksni, nepredvidljivi, kaotični, nedefinirani (…), a koje zajedničkim nazivnikom nazivamo globalizacija. Društvo u kojem pojedinci i grupe, uslijed globalizacije, nisu posve sigurni gdje pripadaju naša su realnost. Poljuljani su temelji usvojenih modela i samim time smo dovedeni u poziciju u kojoj preispitujemo stare paradigme i tragamo za novim (filmskim) narativima. Nije teško hvatati se za ona uvjerenja i misli prema kojima osjećamo određenu vrstu bliskosti. Procesima starenja, više smo skloni vjerovati u vlastitu nepogrešivost i odbacivati sugovornikova racionalna razmišljanja, a trebali bismo jednostavno provjeravati vlastitu aroganciju držeći otvoren um, proaktivno se uključiti u društveni život, neprestano vježbajući moć misli… Još važnije, kao civilizirana ljudska bića, dok mislimo o sebi moramo „dozvoliti drugima da imaju istu privilegiju.“ To je upravo ono što nas ovogodišnji festival uči. 

U jedanaest različitih selekcija obuhvatili smo 30 zemalja koje će se predstaviti s ukupno 104 filma, koje ćemo prikazati na 6 festivalskih pozornica! Zajedno ćemo proputovati po Europi, od sjevera do juga, od istoka do zapada, po svim meridijanima i paralelama. Na filmskom platnu imamo priliku vidjeti kako izgleda francuski humor, koliko su mediteranske zemlje povezane, osjetit ćemo melodiku rumunjskog jezika i doživjeti moć švedske filmske fotografije. Fellini će nam još jednom pokazati kako je odličan kritičar društvenih pojava u građanskom društvu, a kroz selekciju Tjedna turskog filma, na krilima leptira letimo u svijet ljubavi. Na ovogodišnjem festivalu zajedno ćemo proslaviti posebnosti nacionalnih filmskih izričaja (jezik, glumce, tipični smisao za humor) u našoj Europi.

Ukoliko nakon festivala proširimo vidike, razumijemo Europske različitosti i budemo spremni barem malo sudjelovati u stvaranju novog, frommovski rečeno „zdravog društva“, uspjeli smo u svojoj nakani. 

Za kraj, možemo samo poželjeti dobrodošlicu na četvrti Opuzenski filmski festival. Uronite u film sljedećih šest dana, u čarobnoj dolini rijeke Neretve.

Augustin Zonjić, direktor festivala

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.