Počinje nova sezona u riječkom Art-kinu Croatia

Piše: Jelena Androić

Nakon ljetne pauze, riječko Art-kino Croatia 20. rujna ponovno otvara vrata, i to sistemom „ravno u glavu“ – dugoočekivanom kontroverznom dramom Sram redatelja Stevea McQueena. Već u rujnu riječka će publika gledati još nekoliko nagrađivanih europskih filmova, a krajem mjeseca kino ugošćuje i Manhattan Short Film Festival, 28. i 29. rujna, koji se istovremeno održava u 250 gradova svijeta.

Film koji će otvoriti novu sezonu, Sram, neobična je drama koja prati naizgled običnog čovjeka. No iza maske introvertne osobe skrivaju se neutaživi seksualni apetiti i neobičan život.

Francuska drama Naš osobni rat, koju se počinje prikazivati 21. rujna, intimna je priča nastala prema osobnim iskustvima redateljice, a inozemna kritika film hvali kao iznimno jak, emocionalno nabijen i vizualno dojmljiv. Talijanski redatelj Saverio Costanzo predstavlja film Samoća primarnih brojeva, na programu 27. rujna. Film je adaptacija istoimenog romana mladog talijanskog spisatelja Paola Giordana, a glavna glumica Alba Rohrwacher nagrađena je s nekoliko prestižnih nagrada.

Već sredinom listopada riječku publiku očekuje tradicionalni Tjedan suvremenog češkog filma, zatim slijedi i žanrovski najraznovrsniji Ciklus suvremenog korejskog filma, a krajem listopada kino će ugostiti izbor iz filmova iz desetog izdanja Zagreb Film Festivala. Jesen će upotpuniti pobjednici 21. Dana hrvatskog filma, a do kraja 2012. jednom mjesečno će se gledati i novo iz filmskog queer svijeta, zahvaljujući programu Queer Momenti. Bit će tu i ciklus njemačkih vesterna, novo izdanje Smotre suvremenog talijanskog filma, koja će se održati zadnjeg tjedana mjeseca studenog, ili pak premijere novih filmova riječkih autora Zorana Kreme, Deana Lalića i Bernardina Modrića.

Leave a Reply

Your email address will not be published.