Počeo VAFI u znaku Japana

Piše: Deni Zgonjanin

Počeo je VAFI 3 (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin). Kako je cijelo ovogodišnje izdanje posvećeno zemlji partneru – Japanu, sve je otpočelo projekcijom animiranog japanskog filma i izložbom “Japanska kultura”. Sljedeća tri dana, do nedjelje očekuje nas “brdo” dobre animacije.

VAFI je počeo danas službenim otvorenjem u palači Herzer. Kako se i priliči jednom filmskom festivalu, prije bilo čega drugog publika je pogledala nekoliko filmova. Radi se o ne tako uobičajenim crtićima koju potpisuje pionirka japanske animacije Sayoko Kinoshita sa preminulim suprugom Renzom. Tako smo, među ostalim, vidjeli i njihov najpoznatiji animirani dokumentarac “Pica Don” (1978) koji opisuje tragične posljedice eksplozije atomske bombe 1945. u Hirošimi. Zbog tog filma osnovan je i Međunarodni festival animiranog filma u Hirošimi 1984. obzirom da animacija može biti tako efektna i „jaka“.

Najbitnije je uživati u filmu

Sayoko Kinoshita, potpredsjednica ASIFE (Međunarodne asocijacije animiranog filma), ove godine na čelu je žirija festivala. Odlučivat će, zajedno s umjetničkim direktorom Zagreb filma Simonom Bogojevićem Narathom te predsjednikom beogradskog Medijskog edukativnog centra Miomirom Rajčevićem,  koji će od 86 filmova u službenoj konkurenciji u tri kategorije MINI (do 10 godina), MIDI (11-14 godina) i MAXI (15-18 godina) primiti statuu VAFI.

“Mogu reći da je puno teže ocjenjivati dječje filmove nego one odraslih animatora. Ipak, kod dječjih filmova od svega je najvažnija ideja i naravno – uživanje u filmu” poručila je Kinoshita. Ona je i sama od varaždinskog dogradonačelnika Vjerana Radelića primila jednu, ove godine crvenu, statuu VAFI – za suvenir.

VAFI je mjesto na karti svjetske animcije

Otvorenju su prisustvovale i predsjednica ASIFA-e Hrvatska Vesna Dovniković te dopredsjednica Margit Antauer koja je ujedno i savjetnica VAFI-ja.

“Velika nam je čast da sudjelujemo u organizaciji ovog festivala. Moram reći da je VAFI postao tradicionalna manifestacija koja ima važno mjesto ucrtano na karti svjetske animacije” istaknula je Dovniković.

ASIFA Hrvatska uz Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin velika su pomoć pri organizaciji VAFI-ja varaždinskoj VANIMI. Kao glavni pokrovitelji ističu se Hrvatski audiovizualni centar (HAC) i Grad Varaždin.

“Festival je u samo tri godine postao važan kulturni događaj Grada Varaždina. Nadamo se da će rasti i razvijati se i dalje ” zaključio je na otvorenju varaždinski dogradonačelnik Radelić.

U središtu i japanski čajnik

Nakon projekcija u palači Herzer otvorena je i izložba “Japanska kultura” koju su postavile Sanja Železnjak te Iva i Željka Tkalec. Fotografije koje su snimile sestre pokazuju tipične japanske prizore – hramove, vrtove, tradicionalna vjenčanja, ali i onaj moderni, ubrzani život na ulicama Zemlje Izlazećeg Sunca. Tu su i tipično japanski predmeti – ukrasi, figurice, novčanici i pribor za tradicionalnu čajanku te manga i anime knjige. – Većinu toga dovukla sam iz Japana, a izložbom želimo približiti japansku kulturu te pokazati kako se u toj zemlji stalno prožima tradicionalno i moderno – rekla je Železnjak, predsjednica nedavno osnovanog Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva.


————————————————————————————————————————

PETAK NA VAFI-ju: Pokretni dvorac u Starom gradu, baloni u zraku i dječja prava

Tijekom petka, opet zanimljiv program. Kako VAFI 3 uz pomoć UNICEF-a Hrvatska i Ureda pravobraniteljice djece uvodi novu nagradu – PLAVI VAFI za film koji njaviše promovira dječja prava sutra će se u varaždinskoj Gradskoj vijećnici u 12:30 održati i forum s učenicima varaždinskih škola – članovima Dječjeg gradskog vijeća. Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice održat će kratko predavanje “Film, djeca i dječja prava“, a Gordana Dojčinović iz UNICEF-a pričat će o UN-ovoj konvenciji dječjih prava.

Prve službene projekcije

Danas u 17 sati u Multimedijalnom centru Kult prikazat će se crtići koji su prošli strogu selekciju i upali u konkurenciju u kategoriji MINI. VAFI je jedini festival koji je uveo kategorije u dječjoj animaciji, a “minići” su mali animatori do 10 godina. Na velikom platnu vrtjet će se 25 filmova pristiglih iz raznih hrvatskih gradova, ali i iz Italije, Portugala, Njemačke i Francuske. Vjerujemo da će biti zanimljivo i djeci i odraslima – jer dječja mašta doista čini čuda.

Baloni i anime film fantastike

VAFI 3 proširio se na Stari grad, a prije nego što se u atriju našeg dvorca u 20 sati prikaže anime film fantastike “Pokretni dvorac” u zrak će se uz svečano otvorenje u 19:30 pustiti šareni baloni u VAFI bojama iznad gradskih bedema.

Inače, “Pokretni dvorac” je dugometražni crtani film japanskog oskarovca Hayao Miyazakija, koji je nominiran za prestižnu američku nagradu. U središtu radnje je plaha i povučena mlada djevojka Sophie, koja radi u trgovini šešira svoje mame koja jednog dana završi u pokretnom dvorcu na planini gdje žive čarobna bića.

Ukoliko nas sutra smete nepredvidiva travanjska kiša besplatna projekcija Miyazakijeva filma održat će se u 20 sati u MMC-u Kult, a svečano otvorenje na istom mjestu u 19:30. Nažalost, bez balona.

 

PETAK, 13. travnja

12.30 Gradska vijećnica

Forum s učenicima varaždinskih škola (DND)

Film, djeca i dječja prava (Ured pravobraniteljice za djecu)

Konvencija o dječjim pravima (UNICEF)

15.00 Filmsko-kreativni studio VANIMA

Radionica animiranog filma – Maya Yonesho

17.00 MMC Kult

MINI – službena projekcija

19.30 Atrij Starog grada

Svečano otvaranje

20.00 Atrij Starog grada

Hayao Miyazaki – “Pokretni dvorac”

(2005. nominiran za Oscara)

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.