Počeo treći Kotar FEST!

Piše: tonymelo

Plakati KF i FMFSSinoć je u Delnicama otvoren treći Kotar FEST! – festival koji na okosnici Zagreba i Rijeke posjetiteljima nudi kombinaciju kazališta, filma i glazbe.

Iz Osijeka u Delnice stigla je na otvorenje trećeg Kotar FEST!-a predstava „Pekel na zemli“. Proizvod Umjetničke akademije iz Osijeka (Nikša Eldan, Filip Eldan, Nino Pavleković), autora Denisa Peričića publici je pokazao genijalno savladane kombinacije lutkarskih tehnika, animacija dijelova tijela i predmeta te teatra sjena. Predstava je dokaz da jezik nije prepreka za uživanje u djelu – usprkos tekstu na kajkavskom dijalektu, dvoranom se orio smijeh i publika je dečke zvala na bis čak tri puta, a pljesak glumaca i publike zaslužila je i redateljica Tamara Kučinović.

Univerzalno pitanje „Si ti srečen?“, koje u predstavi Lucifer postavlja svećeniku zapravo je temeljna okosnica priče o borbi dobra i zla koje su nam glumci predstavili samo s jednim glumačkim instrumentom – svojim tijelom i s minimalno popratnih predmeta.

Neposredno prije predstave službeno je otvoren treći Kotar FEST!, govorom gradonačelnika grada Delnica, Ivice Kneževića te obraćanjem Pročelnika za kulturu Primorsko-goranske županije, Valerija Jurešića. Oba uvažena gosta pružili su podršku organizacijskom timu i četverodnevnoj manifestaciji koja mijenja percepciju i ponudu Gorskog kotara.Otvorenje_Matija Kezele

Umjetnički voditelj festivala, Matija Kezele, cijelu priču je pokrenuo kao svoj dječački san i kako kaže – „Spreman sam na sve – pohvale, pokude, prepreke i čuđenje. Uz podršku Županije i Grada, imamo dovoljan vjetar u leđa da svake godine priredimo sve bolji i veći festival te da za koju godinu i Riječani i Zagrepčani Kotar FEST! dožive kao svoju stanicu za kulturno uzdizanje.“

Formalni dio programa nastavio se kroz filmsku projekciju španjolskog nijemog filma redatelja Pabla Bergera, „Snjeguljica“(„Blancanieves“) – izvanrednog djela koje je do sada zaslužilo preko 30 nominacija i isto toliko prestižnih filmskih nagrada. Za razliku od standardih blockbuster filmova, Snjeguljica je bez riječi prenijela emociju i tragediju dobro poznate dječje bajke, ispričane kroz život glavne uloge – ženskog matadora. Filmske projekcije od ove godine biti će sastavni dio festivala, a plan je da se ostvaruju u suradnji sa partnerskim filmskim festivalima – ove godine to je Festival mediteranskog filma Split.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.