Pobjednici Cannesa i Berlinala u Beogradu

Piše: Jelena Djurdjic

2 - Copy

U glavnom programu jubilarnog beogradskog 20. Festivala autorskog filma (FAF-a), koji se ove godine održava od 26. studenog do 3. prosinca, bit će prikazano 21 ostvarenje, među kojima su pobjednik Cannesa Zimski san turskog redatelja Nurija Bilge Ceylana, pobjednik Berlina Crni ugljen tanak led kineskog reditelja Diaoa Yi’nana, kao i nagrađivani filmovi iz Cannesa –  Levijatan (režija Andrey Zvyagintsev, nagrada za najbolji scenarij), Zbogom jeziku 3D (režija Jean-Luc Godard, nagrada žirija).

Uvodna konferencija će za koji dan, tako da od dvadeset i jednog naslova još znamo da je tu i novi Dolan, koji je ove godine podijelio Nagradu žirija u Cannesu s kultnim Jean-Lucom Godardom.   Mamica  je po najavama taj film koji ima sve ono što je do sada Xavieru spočitavano (ako vam se film dopadne u prosincu na Merlinki, međunarodnom festivalu queer filma, idu sva njegova ostvarenja).

Od gostiju za sada je najavljen američki redatelj Cutter Hodierne, koji će  predstaviti svoj prvi igrani film Ribari bez mreža nagrađen u Sundanceu za najbolju režiju. Ribari bez mreža nastao je na osnovu istoimenog kratkometražnog redateljeva projekta, također nagrađenog u Sundanceu. Sniman je u Istočnoj Arfici sa somalijskim naturščicima, i približava nam život modernih gusara.

Čekajući ostatak programa možemo pod a slaviti jer filmove iz Cannesa počinjemo gledati u studenom, umjesto dosadašnje veljače (kada se održava Fest) i pod b konstatirati da su i Zimski san i Levijatan već završili regionalnu turneju (u Srbiji prikazani u srpnju na Paliću, u Hrvatskoj u Vukovaru i Motovunu nešto kasnije).

Glavna sala festivala i ove godine bit će Dom omladine Beograda, dok će se festival održati i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju i Zgradi Jugoslovenske kinoteke, kinu „Fontana“, kulturnom centru Parobrod i Domu kulture Studentski grad. Raspored projekcija još uvijek nije objavljen. Očekujte ga na službenoj stranici festivala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.