Pillow Talk (1959.)

Piše: Jelena Djurdjic

Pillow Talk (1959., 102 min.)

Redatelj: Michael Gordon

Glume: Doris Day, Rock Hudson, Tony Randall, Telma Ritter

 

Pillow talk, pillow talk – riječi i melodija koje teško izlaze iz glave. Ako imaš Doris Day u filmu, čini se,  grijeh je ne iscimati je da nešto otpjeva. Pored ove bolesno pamtljive, Doris je otpjevala još dvije stvari – „Roly Poly“, i najupečatljiviju – „Possess Me“, dok je ukupno gledano najbolja stvar „You Lied“, ne u njenoj nego u interpretaciji Perry Blackwell. Ni Hudson se nije obrukao, na njegovu ‘you’re my inspiration’ padalo je sve žensko što je filmom prošetalo, osim Jan Morrow. Tko je Jan Morrow i dokle ću više o muzici?

Jan Morrow (Day) bavi se unutrašnjim dizajnom. Brad Allen (Hudson) je kompozitor.  Njih dvoje dijele telefonsku liniju – svako vrijeme ima svoje divno sredstvo zapleta. On djevojke mota preko telefona neprestano, nju nitko ne može dobiti. Iz te potencijalno konfliktne situacije dolazi do konfliktne situacije – ona ga optužuje da je playboy, on nju da je staromodna i frustrirana. Dakle, ne podnose se. I ne znaju se.

Bradov najbolji prijatelj Pete Ramse (Randall) beznadno je zaljubljen u Jan i tako zavodnik polako shvaća da ton zapravo uopće ne izgleda loše, a kada je napokon i vidi novo osvajanje je neminovno. Samo, kako, kad ga ona ne podnosi? Tako što će postati nevinašce nad nevinašcima, a dozu muževnosti crpiti iz svog novootkrivenog teksaškog porijekla. Brad Allen postaje Rex Stetson.

Mnogi kažu, i načelno sam s njima, da je redatelj sve u jednom filmu, ali ako snimate romantičnu komediju, a pritom nemate tekst – nema tog redatelja koji će napraviti nešto dobro. Stanley Shapiro i Maurice Richlin napisali su odličan scenarij (po priči Russella Rousea i Clarencea Greena), gdje ljubavna zapetljancija dominira, ali je, recimo, dat i prostor jednoj Telmi Ritter i njenoj Almi, koja krade svaku scenu u kojoj se nađe, ili zabuni s ginekologom, jagodama na torti, pomalo nesretno  metaforički rečeno. Dijalozi su duhoviti i svaka rečenica savršeno je precizna, možda i presavršena. Podijeljen ekran, čudo tehnike te 1959.godine ovdje je mnogo više, jer je u funkciji priče, pametno  i s mjerom iskorišteno, uz muziku zaokružuje tu notu posebnosti Pillow Talka i tu zasluge idu reditelju Gordonu (Ana and the King, serija).

Doris i Rock prije ovog snimili su još dva filma – Lover Come Back i Send Me No Flowers, no tek je ovdje iskra postala vatra (krenule me ove stilske figure). Hudson  iz trećeg pokušaja producenata pristaje snimati Pillow Talk, jer je imao primjedbi na scenarij, a i sama javnost smatrala je da film neće dobaciti do novopostavljenih standarda i da su njih dvoje zvijezde nekog drugog, prošlog vremena.   Srećom, griješili su svi, film je imao veliki komercijalni uspjeh, čitaj financijski, nominacije za Oscara, a zvijezde ovih dvoje sijale su novim sjajem. U neku ruku, Pillow Talk zapravo je predstavljao mješavinu serije, ponavljam serije, Seks i grad, u smislu slobodnijeg razgovora o seksu, priči o nezavisnoj ženi, i Fordovog A Single Man, u smislu rafinirane stilizacije. Doris, odnosno Jan, obukao je Jean Louis (Oscarom ovjenčan, a ipak najpoznatiji po Merlinkinom haljetku u nezaboravnoj izvedbi  Happy Birthday, Mr. President), ili recimo ovako – Chanel prije Chanel, što dosta pomaže u brzom portretiranju samoga lika. Nasuprot nje opušteniji je Hudson kao Allen, ili klasično odjeven kao Rex, no iznimno stiliziran. Činjenica da se glavna junakinja bavi uređivanjem prostora za život također je maksimalno iskorištena pa se, npr., u par navrata paradira apstraktnim, modernim slikama.

Možda ga ne treba  iznajmiti u video klubu, tj. skinuti sa torenta, možda ovakva stvar najbolje legne ako je uhvatite iz svog kreveta/fotelje, odmah tamo negdje poslije uvodne teme, zastanete slučajno i odgledate.

Ako bismo birali frazu koju je Brad/Rex najuvjerljivije iznio i koja naša ženska srca grije, a mozak vrti u krug, izbor bi bio posve lak – ‘You give me a real warm feeling, like a potbellied stove on a frosty morning ‘.

Leave a Reply

Your email address will not be published.