Pet filmova o Spider-Manu koji nisu dobili zeleno svjetlo

Piše: Filip Jakovljević

Dok novi Amazing Spider-Man zarađuje milijune trenutno u kinima, a trilogija s Tobeyem Maguireom još uvijek drži dosta dobar rating kod publike i kritičara (ako malo progledamo kroz prste Raimiju za treći dio), pojavila se lista filmova o Čovjeku-Pauku koji nisu dobili zeleno svjetlo za snimanje:

1) Prvi studio koji je otkupio prava na film o Spider-Manu bio je Cannon Films. Radnja stripa je ili bila vrlo loše interpretirana ili se šefovima studija nije svidjela, jer su došli na ideju da se Peter Parker nakon ugriza pretvara u veliko dlakavo čudovište, s četiri para nogu, nalik tarantuli. U takvom se obliku onda „Spider-Man“ bori protiv mutanata koje je stvorio isti znanstvenik čiji je radioaktivni pauk ugrizao Parkera. Trebam li naglašavati razlog zašto se Stan Lee počeo smijati kad je čuo ideju?

2) Cannon nije odustao, te je novi scenarij približio stripu isplaniravši akcijski film s Doc Ockom kao glavnim negativcem. U toj se ulozi trebao naći Bob Hoskins (???) koji je, navodno, bio i jedan od glavnih izbora za lik Wolverinea u X-Menu (??????????????????????). Za ulogu Spideyja je bio razmatran kaskader Scott Leva.

3) Studio je i dalje pokušavao, Lee odbijao, Cannon Films bankrotirao i propao. Autorska su prava dobili Viacom i Columbia Pictures, koji su na projekt postavili, ni manje ni više, Jamesa Camerona. Cameron k’o Cameron, odmah je imao ideju epskog spektakla sa zvučnom glumačkom postavom. U ulozi Doc Ocka se trebao pojaviti Arnold Schwarzeneger. Enough said.

Cameron je još jednom pokušao s Rated R idejom. Novi je draft scenarija bio pun vulgarnog rječnika, a kulminirao je scenom vođenja ljubavi između Mary Jane i Parkera na vrhu Brooklyn Bridgea. I ako to nije bilo dovoljno u ljubavnom je činu proradila Parkerova „divlja strana“, te je sve bilo zamišljeno da prati navike parenja kod paukova. Ni ne želim istraživati kako bi to izgledalo…

4) Nakon novog odbijanja (pitam se zašto…) od strane Leeja, bivši je šef Cannon Filmsa pokrenuo sudski postupak protiv Viacoma i CP, tvrdeći da su prava dobili ilegalno. Spor je trajao i trajao, prava su na kraju istekla i vraćena su Marvelu. Marvel je licencu, ali ovoga puta ne i autorska prava, prodao reformiranom studiju Sony/Columbia. Studio je pregovarao s nekoliko redatelja, uključujući Tima Burtona, Rolanda Emmericha, Chrisa Columbusa i Davida Finchera. Fincher je čak bio blizu s idejom o filmu koji će se vrtiti oko priče s Gwen Stacy (koju je kasnije preuzeo The Amazing Spider-Man), ali ni to nije prošlo.

5) Na kraju je izabran Sam Raimi, koji je napravio hvaljenu trilogiju s Maguireom. U planu su bila  još dva nastavka, u kojima su kao antagonisti predviđani Lizardmen, Vulture i Vulturess (pregovori su već trajali s Johnom Malkovichem i Anne Hathaway), ali loše kritike posljednjeg nastavka Maguireove ere, te nezadovoljstvo s novim scenarijima, rezultirali su odlaskom Raimija iz franšize.

Leave a Reply

Your email address will not be published.