Parada i dalje ’osvaja regiju’

Piše: Jelena Djurdjic

Film Parada Srđana Dragojevića u Sloveniji je pogledalo više od dvadeset pet tisuća gledatelja, zbog čega je nagrađen priznanjem “Zlatna traka” koju su do sada uglavnom dobijali filmovi slovenske produkcije.

U priopćenju producentske kuće Filmstar navode da uspjeh u Sloveniji ne predstavlja veliko iznenađenje, s obzirom na to da su prethodni Dragojevićevi filmovi Lepa sela lepo gore i Rane bili veoma gledani u tamošnjim kinima.

Osim uspjeha u Sloveniji, Parada bilježi veliku gledanost i u Bosni i Hercegovini. Poslije osam nedjelja prikazivanja u Sarajevu, Tuzli i Zenici ovaj film pogledalo je osamnaest tisuća gledatelja. Kako se film i dalje prikazuje u kinima, producenti predviđaju da će dostići gledanost koju bilježi u Republici Srpskoj gdje ga je pogledalo više od dvadeset tri tisuće gledatelja.

Da je Parada uspješna i na hrvatskom tržištu, govori podatak da će nakon predstojećeg vikenda zauzeti drugo mjesto na listi najgledanijih filmova u Hrvatskoj. Ovo mjesto do sada je držao film Što je muškarac bez brkova kojeg je gledalo sto pedeset dvije tisuće gledatelja. Prvo mjesto i titulu najgledanijeg filma u povijesti hrvatske kinematografije zauzima film Kako je počeo rat na mom otoku sa dvjesto tisuća gledatelja.

“Ovo su sve lijepe vijesti”, rekao je redatelj Dragojević , “a lijepe vijesti često kod nas imaju drugorazredni tretman u odnosu na negativne.”

Inače, Parada je na Berlinaleu osvojila tri nagrade – publike, posebno priznanje ekumenskog (ne, ne znam ni ja šta ovo znači) žirija i nagradu “Viktori kolumn” koju dodjeljuje žiri sastavljen od čitalaca magazina “Siegeschaule”. Imam teoriju, ali je ne bih sad izlagala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.