Otvorenje 24. izdanja Animafesta

Piše: Terezija Bjelajac

animafest

Poštovani animanijaci, prošao je utorak 3. svibnja, prvi dan Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu, i to u kratkometražnom izdanju. U razigranom ambijentu kino Europe gosti festivala su od 19:30 napeto sjedili na rubovima udobnih i mekanih kinosjedala dok su se uručivale nagrade od strane predstavnika Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Iz prvih redova ustajali su se Nikica Gilić, Tamaki Okamoto, Joan Ashworth te Marcel Jean, renomirana imena animacije, kako bi uručili brojne nagrade, a kojih su neki i sami dobitnici. Ceremonija je nastavila sa Velikim natjecanjem  1 (Grand Competition 1), prvim od njih pet, na kojem smo imali priliku vidjeti odlične kratkometražne filmove svih vrsta, nacionalnosti i tehnika, ali se možemo složiti da je svaki poseban i itekako vrijedan gledanja.

Niz raspjevanih animacija odjeknuo je dvoranom sa prvim konkorentom, Zbor na Turneji (Choir Tour) Edmundsa Jansonsa te ušuškao ljude u topla sjedala kinodvorane uz opuštenu atmosferu i par valova prvovečernjeg smijeha. Nepripitomljeni (Feral) Daniela Sousa nastavio je u nešto više uznemirujućem tonu, a slijedili su ga napaljena vozačica u filmu Tramvaj (Tram) Michaele Pavlatove, te Bdijenje (Wake) Belgijanca Pietera Coudyzera, potresna priča koju jedino animacija može definirati ‘uvrnutom’ u pozamašnim količinama.

Dalje se nastavilo u nešto veselijem raspoloženju uz Čudo (Wonder) Miraia Mizue, a završilo na emocionalno teškoj animaciji Ljutnje (Wound) Ruskinje Anne Budanove. Daljnja Velika natjecanja pratite do završetka festivala, 8. svibnja u petak, na destinacijama Animafesta, već spomenute kino Europe, Tuškanca te Cineplexxa Centar Kaptol. Očekuju vas i natjecanja te panorame u kategorijama Velike panorame, Studentskog natjecanja, Studentske panorame, Hrvatske panorame te Natjecanja u namjenskim filmovima.

Za djecu i roditelje i sve koji se tako osjećaju održat će se Natjecanje u filmovima za djecu, par popularnih dugometražnih filmova, tematski program lutka – filma te radionice animacije. Za sve željne više kinematografskog znanja bit će prezentacije (Ars Electronica, Dušan Vukotić: Zaboravljeni vizionar i dr.), predavanje Adama Wrighta, Animatrics o animatorskim postupcima u svojim projektima (Frankenweenie, Corpse Bride, Harry Potter) te iznimno zanimljiva radionica videoigara. Pogledajte u što se sve linija i boja mogu pretvoriti kada se doda onaj istinski osjećaj u njih i podržite ove izvanredne animatorske autore na Animafestu 2014.

Animafest Zagreb_poster 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published.