Oscari 2013.: ‘Argo’ najbolji film, nagrađeni Ang Lee, Day-Lewis, Waltz, JLaw i Hathaway

Piše: Sven Mikulec

Još su jedni Oscari završili, još se jedna večer druženja s Hollywoodom pretvorila u ošamućeno jutro, a kad se crta podvuče, čini mi se da fanovi Akademijine svečanosti mogu biti prilično zadovoljni.

U ‘sudaru titana’ u konkurenciji najboljeg filma, ostvarilo se ono što je većina čitatelja FAK-a predviđalo: Affleckov Argo uspio je pobijediti Spielbergovog Lincolna. Mala utjeha Benu, za kojeg mnogi vjeruju da je trebao biti nominiran za najboljeg redatelja. Da kojim slučajem jest, možda ne bi toliko zadovoljan bio redatelj Pijeva života Ang Lee, čije su vitrine pospremile još jednog redateljskog Oscara, nakon 2006. i Planine Brokeback.

Daniel Day-Lewis apsolutno je očekivano dobio Akademijino priznanje za svoju briljantnu naslovnu ulogu u Lincolnu, a pored favorizirane Jessice Chastain (Zero Dark Thirty) malo neočekivano se probila Jennifer Lawrence (U dobru i u zlu)i u 23. godini života već zgrabila prvog Oscara. Na putu do podija, na svoju žalost, spotakla se o haljinu i pala, ali tko njoj može zamjeriti… išta?

Što se tiče sporednih uloga, najsretniji kući odlaze Christoph Walth (Odbjegli Django) i Anne Hathaway (Jadnici), mnogi će reći – apsolutno zasluženo. Waltzu je to drugi Oscar za sporednu ulogu, a oba je dobio za suradnju s Tarantinom (Nemilosrdni gadovi).

Kad smo kod Tarantina, i njemu suradnja s austrijskim glumcem nosi sreću. Django mu je donio priznanje za najbolji originalni scenarij, dok je u kategoriji adaptiranoga pobjedu odnio Chris Terrio za svoj rad na Argu.

Ljubav nikog nije iznenadila trijumfom među stranim filmovima, a spomenut ćemo i uspješnu večer za dokumentarac Searching for Sugar Man i animirani film Merida Hrabra.

Ostale pobjednike pogledajte ovdje.

Seth MacFarlane snašao se solidno u ulozi domaćina, može se već i početi pripremati za iduću veljaču.

17 komentara za “Oscari 2013.: ‘Argo’ najbolji film, nagrađeni Ang Lee, Day-Lewis, Waltz, JLaw i Hathaway

 • Matea Rebrović says:

  Mah, po prvi put da nisam gledala prijenos nakon ne znam koliko godina. Znalo se da će bit borba između Arga i Lincolna i iskreno, malo mi je već zlo od tog njihovog patriotizma. Baš sam jučer pogledala Arga,i ne znam..jel se kvaliteta i onaj neki faktor Filma toliko spustio? Film je okej, ali je samo još jedan u nizu za pogledat. Nema mi ono nešto. Jenifer, da, više propaganda nego zasluženo po vrhunskoj glumačkoj izvedbi, al ajd, neka joj ga. Nažalost, 2012. neće bit pamtljiva filmska godina.

 • Valentino says:

  E, i ajmo molim vas, pisat Novoj ili nešto, da maknu komentatore, nek poslje razglabaju o haljinama i kojećemu kolko god hoće, al da gledamo dodjelu u miru, ono je fakat naporno

 • Trampi Švorc says:

  Slažem se da Argo nema ono nešto, slažem se da treba gledati na pro7 i slažem se da se treba obratiti Novoj tv (bez obzira mislio Valentino ozbiljno ili ne). Samozvani filmski znalac koji se Nanutici ubacivao u riječ prokomwentirao je da je Sandra Bullock dobila Oscara prošle godine za sporednu ulogu i da je Borgnine osvojio oscara za ulogu u filmu Rudy :D, a iz mora u bikinci u Bondu izlazi Julie Andress. Objašnjava publici razliku između adaptirnaog i originalnog scenarija, a ni sam ne zna neke činjenice. Moglo je i biti gore, ali i ovo je po meni previše za neku filmsku kuću koja bi trebala kvalitetno pokrivati sva događanja.

 • Jimmy Stewart says:

  Rutinski odrađena još jedna večer očekivanih slavodobitnika. Sad sto ljudi-sto ćudi..neko bi ovo-neko bi ono,a svi misle da su baš oni legitimni za krajnji sud..Oskari su podijeljeni,bez nekih krajnje idiotskih poteza i idemo dalje. No pitanje je…kad će rezultati FAK-ove oskarovske kladionice? 😀

 • Drive says:

  Sve zasluženo osim Oscara za film (Argo) i za glavnu žensku ulogu (J. Lawrence)..

 • marlon says:

  ma odlicna vecer, hvala Bogu da Spielberg nije dobio za reziju- pa vec ima 2 ?! 1998 je zestoko pokraden Malick za Tanku Crvenu Liniju. Kakva bi to sramota bila da Spielberg ima 3 Oscara za reziju a Hitchock, Bergman, Godard, HAWKS 0?! i jos onih 2 stalno govore nije Spielberg dobio jos od 1998, ma ko je to on, kad toliko boljih od njega nema oscar. Eto De Palma nema ni nominaciju a bolji je od njega, a Scorsese je pobijedio iz 6. puta.

 • Ozren K. Glaser says:

  Sve pet, ali Jessica Chastain nije uopće bila favorit, niti je Jennifer Lawrence neočekivano pobijedila. Chastain je snažno vodila tijekom kritičarskih nagrada u prosincu i do osvajanja Zlatnog globusa, ali odmah potom je sve okrenulo u korist J. Lawrence. Čak je i Riva imala više šanse. Osobno sam radije htio da Chastain ili Riva pobijede, ali što sad.
  Uzgred rečeno, mala Q. Wallis i njezine ‘Zvijeri južnih divljina’ (kao i redatelj Benh Zeitlin) su jedni od najgorih izbora za oskarovske nominacije u povijesti Akademije.

 • marlon says:

  Lawrence je i u Zimskoj Kosti bila savrsena, mala je cudo i nece propast sigurno. Ma sa 22 godine ima vec 2 nominacije. Po meni apsolutno je zasluzila. u zadnjih 5 godina Sandra Bullock je dobila nezasluzeo- bila uvjerljivo najlosija u konkurenciji

 • FAK says:

  Rezultati će ovaj tjedan, to je sigurno. Imajte razumijevanja, ima puno glasačkih listića i moramo biti detaljni i koncentrirani, da ne bude hejtanja kasnije. 😀

 • tanja says:

  Nažalost, bila sam osuđena gledati dodjelu na Novoj tv. Smiješno, tužno i jadno. “Filmski znalci” su više puta pričali o Oskaru Sandre B. za film Blind Side PROŠLE godine. Hello??? Onak prošlo je tu ipak nešto više godina. Da ne pricam o čitanju statistika za vrijeme pjesme iz Jadnika i toga kako s krivim naglaskom izgovaraju riječ “Jadnici”. Nema kraja gluposti…
  Što se samih nagrada tiče –
  Ameri baš vole te svoje filmove s ratovima i svojim herojima i sličnim idiotarijama. Više su dosadni. Malu Jennifer L. ne volim, nikakav poseban razlog…kao i Nicolas Cage i još par glumaca – jednostavno mi ne pašu.
  Ostalo sve – očekivano. + bila sam sumnjičava prema voditelju, ali bio mi je stvarno dobar. :)

 • Gjuro says:

  Mene su ugodno iznenadili oscari Tarantinu za scenariju i Waltzu za sporednu (apsolutno zasluženo, ali mislio sam da će ga preskočiti jer je dobio preklani). A ova slika gore je priceless. Ko da je Jennifer čitala komentare na FAK-u. 😀

 • Dragana says:

  Slažem se sa Ozrenom da Jennifer nije neočekivano pobijedila. Dapače, bila je jedan od favorita od početka i još je prošle godine možda trebala dobiti Oscara za winters bone.
  Jako prizemljena i talentirana, a tek su joj 22 godine :)
  nadam se da će, kao i dosad, mudro birati filmove. Jedva čekam ostalo u čemu ćemo ju gledati :)

 • Valentino says:

  E, a kaj je na kraju bilo sa oni James Bond specijalom, najavljivali su da će se svi glumci pojavit zajedno no Sean Connery je nekaj srao.

Leave a Reply

Your email address will not be published.