Oscar ne poznaje recesiju

Piše: Vanja

Unatoč vidnom opadanju gledanosti zadnjih nekoliko godina, televizijski prijenos Oscara koji će se održati u veljači 2012.g. još uvijek uspijeva naplaćivati i do 1.7 milijuna dolara za reklamicu od 30-ak sekundi (nakupi se kad gledaju milijuni, jasno). Procjena je da je ovogodišnju dodjelu pratilo nešto manje od 40 milijuna gledatelja, što je milijun manje nego 2010. Cifre su dobrano opale od doba kad je Titanic brao lovorike, jer je 1998.g. ceremoniju pratilo preko 55 milijuna gledatelja. Unatoč činjenici da broj gledatelja vidno opada, dodjela Oscara i dalje je drugi događaj po gledanosti (odmah iza  Super Bowl-a).

Reklamne agencije vele da su cijene zaključene već prije nekoliko tjedana, čak i prije problematičnih voditelja koji odustaju (Ratner, Eddie Murphy). Unatoč tome što je njihov odlazak po nekima fijasko, prognozira se da će Billy Crystal kao voditelj čak i povećati gledanost.

Da unatoč svemu ne procjenjujemo nule, sigurno ih nećemo precijeniti?

 

3 komentara za “Oscar ne poznaje recesiju

 • Franjo says:

  Oscari su politička parada, kako kaže Robin Wiliams. Kič, preseravanje, našminkavanje i dobar voditelj za cijeli pakun, ali baš zbog toga će uvijek imati visoku gledanost i sponzore, bez obzira što se čini da im pokoji milijunčić tu i tamo nedostaje. Uvijek će biti nekih Avatara ili Titanika, koji će privući gledatelje da navijaju za taj film da pokupi što više pozlaćenih kipića.

 • maxima says:

  Mislim da vijest točno to i ima za poantu. 😀 Reklame po 1.7 milijuna za 30 sekundi … 😀 a čuj, gleda se. Malo tko se može pohvaliti s tolikim brojkama, bez obzira što je odavno kipić prestao biti ono što je, ako je, bio.

 • maxima says:

  Mislim da se Oscaru na taj način pametno izrugivao Williams (čije stand-up fore možda malo ljudi prati, nije on tek tamo neki glumac … već vrijedan apelant svojih uvjerenja), uz još masu likova i likovnjaka, no činjenica je da smo konzumeristi. 😀 Ne može se protiv mase, a ponekad, bome ni protiv sebe.

  BTW, “Titanic” je s punim pravom tu (iako ga ne volim), no to je film koji je u svoje vrijeme zaslužio sve što je dobio. IMHO.

Leave a Reply

Your email address will not be published.