Oproštaj od legendi: Preminuli Peter O’Toole i Joan Fontaine

Piše: Sven Mikulec

3

U samo 24 sata, svijet je ostao osiromašen za dvije istinske glumačke legende. Prekjučer je u 82. godini života preminuo britanski glumac Peter O’Toole, najpoznatiji po naslovnoj ulozi u Lawrenceu od Arabije, a jučer nas je napustila i 96-godišnja Joan de Beauvoir de Havilland, poznatija kao Joan Fontaine.

Britanac O’Toole na filmu je debitirao 1959. godine, a slavu je stekao tri godine kasnije u ranijespomenutoj epskoj avanturi Davida Leana. Osim Lawrencea, O’Toole je snimio čitav niz vrijednih filmova, sveukupno osvojivši čak 8 nominacija za Oscara (Lawrence, Becket, The Lion in Winter, Goodbye, Mr. Chips, The Ruling Class, The Stunt Man, My Favorite Year, Venus), ali ostajao je praznih ruku sve dok mu 2003. godine Akademija nije dodijelila jedan počasni kipić. U sedamdesetima jedva je preživio rak želuca i poremećaj krvi, a prošle se godine povukao iz posla jer je “nestao žar i neće se vratiti”.

2

Joan Fontaine jučer je konačno pokleknula u “borbi” koje već desetljećima vodi sa starijom sestrom, Olivijom de Havilland. Dvije sestre obilježile su ranu fazu Hollywooda. Danas 97-godišnja Olivia je ostvarila vrijedne nastupe u Zameo ih vjetar, The Adventures of Robin Hood, Dodge City, They Died with Their Boots On, i dr., a To Each His Own i The Heiress vitrine su joj popunili dvjema Oscarima. Joan, s druge strane, suradnja s Hitchcockom donijela je najviše uspjeha – za Rebeccu je nominirana, a za Suspicion i nagrađena Akademijinim priznanjem, što je, zanimljivo, jedina oskarovska izvedba pod Hitchcockovom redateljskom palicom. U 1940-ima snimila je još i The Constant Nymph, Jane Eyre i Letter from an Unknown Woman, a glumiti je nastavila sve do umirovljenja 1994. godine.

11

Joan i Olivia do današnjeg su dana ostale jedine sestre koje se mogu pohvaliti Oscarima osvojenim za neku glavnu ulogu, a rekord su držale i po dugovječnosti. Prema stotki, međutim, nastavlja grabiti samo Olivia.

Jedan komentar za “Oproštaj od legendi: Preminuli Peter O’Toole i Joan Fontaine

  • Aksel says:

    Sestre inače nisu održavale nikakav kontakt još od 1975. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published.