Odabran redatelj za „Dawn of the Planet of the Apes“

Piše: Ivan Andrijanić

    2001. godina je vjerojatno mnogim poklonicima Planet of te Apes filmova ostala u gorkom sjećanju. Inače zanimljivi, originalni Tim Burton, poznat po svojim maštovitim pričama (Sleepy Hollow, Big Fish) uhvatio se režije remakea fenomenalnog, jezivog originala iz 1968. godine, gdje je naslovnu ulogu imao Charlton Heston, dežurni glumac apokaliptičnih filmova tog vremena (Soylent Green, The Omega Man). Burtonov remake zakazao je na mnogim poljima, i dobili smo film koji je malo kome ostao u ugodnom sjećanju.

Ipak, 2011. godine Britanac Rupert Wyatt, inače autor zatvorske drame The Escapist, režirao je Rise of the Planet of the Apes, film koji je tematski bio prequel Hestonovom originalu, i napravio odličan posao. Film je naravno završio tako da je nastavak bio samo pitanje vremena.

Wyatt je neko vrijeme bio u igri i kao potencijalni redatelj nastavaka, od čega je na kraju ipak odustao. Ipak, dobili smo zamjenu u Mattu Reevesu, Amerikancu koji je je 2008. godine režirao Cloverfield, film koji je imao paničnu atmosferu, i do samog kraja gledatelje je držao u napetosti od misterioznog neprijatelja koji napada New York. Reeves je s Cloverfieldom nastavio kvalitetni trend mockumentary filmova (The Blair Witch Project, Rec).

      Planet of the Apes serijal poznat je po svojoj vrlo neugodnoj viziji budućnosti, original je upamćen u filmskoj povijesti po jednom od šokantnijih krajeva uopće, a Reeves, koji ima podlogu sa izazivanjem tjeskobe i straha kod gledatelja (i Cloverfield, a djelomično i remake švedskog remek-djela Let the Right One In uspjeli su na tom polju), mogao bi biti idealan odabir. Dobra vijest je i da su scenaristi Rise of the Planet of the Apesa, Rick Jaffa i Amanda Silver, također vrlo zainteresirani i za pisanje nastavka. Kako god, konačni rezultat trebali bi vidjeti negdje u svibnju 2014. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.