Objavljene nominacije za Zlatne globuse: Najuspješniji ‘American Hustle’ i ’12 Years a Slave’

Piše: Tena Strahinec

2

Objavljene su nominacije za 71. dodjelu Zlatnih globusa, a filmovi American Hustle i 12 Years a Slave predvode listu sa sedam nominacija svaki. 12 Years a Slave nominiran je za najbolju dramu, Chiwetel Ejiofor za najboljeg glumca u drami (a i u miniseriji Dancing on the Edge), a Steve McQueen za najboljeg redatelja. S druge strane, krimić/komedija American Hustle nominiran je za najbolju komediju, njegov Christian Bale za najboljeg glumca u komediji, Jennifer Lawrence za najbolju sporednu glumicu u komediji, a David O. Russell za najboljeg redatelja.

U kategoriji komedije/mjuzikla su American Hustle, Her, Inside Llewyn Davis, Nebraska i The Wolf of Wall Street, čiji je glavni glumac također zaradio nominaciju (Leonardo DiCaprio). Filmovi koji se natječu za najbolji film u kategoriji drame su 12 Years a Slave, Captain Phillips, Gravity, Rush i Philomena, a ono što je iznenađujuće je da među njima nema The Butlera.

Überpopularna Gravity ima četiri nominacije, kao i Captain Phillips. Za najboljeg glumca u drami nominiran je i Idris Elba (Mandela: Long Walk to Freedom te za ulogu u miniseriji Luther), a Julia Louis-Dreyfus dobila je duplu nominaciju – za najbolju glumicu u komediji Enough Said te u seriji Veep. Pustolovna drama Nebraska ima pet nominacija, uključujući onu za najboljeg glumca (Bruce Dern). Nominacije za najbolju humorističnu seriju zaradili su The Big Bang Theory, Brooklyn Nine-Nine, Girls, Modern Family i Parks and Recreation, dok borbu za najbolju dramu vode Breaking Bad, Downton Abbey, The Good Wife, House of Cards i Masters of Sex. Na dodjeli će Woody Allen dobiti nagradu za životno postignuće koju će preuzeti Diane Keaton. Voditeljice koje se vraćaju drugu godinu zaredom su Tina Fey i Amy Poehler, a dodjelu Zlatnih globusa gledat ćemo 12. siječnja.

4 komentara za “Objavljene nominacije za Zlatne globuse: Najuspješniji ‘American Hustle’ i ’12 Years a Slave’

 • Trampi Švorc says:

  uvijek se mora zalomiti neki apsurd, ove godine je to Daniel Bruhl koji je nominiran za sporednu ulgu u Rush :) Lol, isto kao i prošle godine Christoper Waltz za Djanga :)

 • danijel.82 says:

  Trampi Švorc, ne diraj u Waltza 😉 Ma, neugodno iznenađenje je da Forest Whitaker nije dobio nominaciju za najbolju mušku ulogu u “The Batler”.

 • Trampi Švorc says:

  Slažem se za Whitakera. Nisam precizno naglasio ton svoga komentara – ne osporavam zasluženog Oscara za Waltza niti Bruhlovu nominaciju, nego je apsurdno što se obojicu tretira kao SPOREDNE uloge, jer su u najmanju ruku co- star filmovima, dakle djele glavne uloge sa svojim parom (Jamie Foxx, odnosno Hemsworth)

 • danijel.82 says:

  U pravu si za status obojice, ali tu apsurdnost možemo shvatiti i ovako: Waltz i Bruhl su tamo ipak “strangers”. Moraju još raditi na odomaćenju, naročito ovaj mlađi ;-)Pa, ne mogu verovati i da su “Prisoners” totalno izvisili za nominacije. Pih, valjda će taj propust biti ispravljen od strane Akademije, koja je zadnjih godina srozala svoj kredibilitet nekim hu-ha odlukama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.