Objavljene nominacije za Oscara

Piše: Filip Jakovljević

Danas su objavljene konačne nominacije za prestižnu nagradu Oscar, a listu predvodi avanturistička drama Martina Scorcesea, Hugo, koji je sakupio 11 nominacija, uključujući one za najbolji film, redatelja i scenarij. Slijedi ga osvajač ovogodišnjeg Zlatnog globusa, The Artist, s deset nominacija.

Za najbolju glavnu mušku ulogu su favoriti Brad Pitt i George Clooney, dok je za najbolju žensku ulogu, po 17. put u karijeri, nominirana Meryl Streep. 84. ceremonija dodjele Oscara održat će se tradicionalno u dvorani Kodak Theatrea, 26. veljače ove godine.

Nominacije u popularnijim kategorijama su:

Najbolji film: The Artist, The Descendants, Extremely Loud and Incredibly Close, The Help, Hugo, Midnight in Paris, Moneyball, The Tree of Life, War Horse


Glavna muška uloga: Demian Bichir (A Better Life), George Clooney (The Descendants), Jean Dujardin (The Artist), Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy), Brad Pitt (Moneyball)
Glavna ženska uloga: Glenn Close (Albert Nobbs), Viola Davis (The Help), Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo), Meryl Streep (The Iron Lady), Michelle Williams (My Week with Marilyn)

 
Sporedna muška uloga: Kenneth Branagh (My Week with Marilyn), Jonah Hill (Moneyball), Nick Nolte (Warrior), Christopher Plummer (Beginners), Max von Sydow (Extremely Loud and Incredibly Close)

 
Sporedna ženska uloga: Berenice Bejo (The Artist), Jessica Chastain (The Help), Melissa McCarthy (Bridesmaids), Janet McTeer (Albert Nobbs), Octavia Spencer (The Help)

 
Najbolji redatelj: Woody Allen (Midnight in Paris), Michel Hazanavicius (The Artist), Terrence Malick (The Tree of Life), Alexander Payne (The Descendants), Martin Scorcese (Hugo)

 
Listu ovogodišnjih nominacija možete pogledati na stranici ovdje.

11 komentara za “Objavljene nominacije za Oscara

 • Anonymous says:

  Ne samo da je Potter dobio 3 pišljive nominacije, nego su izostavili onu za glazbu! mamu im. Nisam ni očekival da će Rickman niti film biti nominiran..ah..ali očekujem od akademije lijepi tribute na dodjeli! A ne bi im ni počasni kipić bilo teško dat..
  Slične nominacije kao i za globuse, iako s par promjena..bit će zanimljivo. a sad se u sljedećih mjesec dana, bacam na gledanje “najboljih” filmova. Gledala sam samo Midnight in Paris,i iskreno,ne znam što radi u kategoriji najboljih.

 • Gjuro says:

  Ovo je živi shit. Oscar tone iz godine u godinu.

 • 2shaq says:

  Drive i Take shelter potpuno zanemareni, kakva glupost… Jedna od slabijih godina za film i od ovih koje sam gledao (7/10) koji su nominirani za naj film, The Artist ga najviše zaslužuje uz Ponoć u Parizu. Jedan od boljih Allenovih u zadnjih 15-ak godina. Drago mi je za Oldmana i iznenađenje Jonah Hill :) Mislim da će iznenađenje bit Oscar Malicku za režiju, a da u ostalim neće biti previše iznenađenja osim možda da Dujardin dobije ispred Clooneyja (što je po meni zasluženo).

 • Ernest says:

  Pa ako dobije Tree of life onda stvarno nemam rijeci, osobno, to je jedan od najgorih filmova koje sam ikad gledala -.-‘

 • Marin says:

  Zalutalo je tu nekoliko imena, ali najviše bode oči ovo forsiranje filma Bridesmaids.

  I dok nominaciju za sporednu glumicu mogu provariti (iako je to, realno, nastup u rangu Galifianakisa u Hangover, pa zašto i njemu ne dodijeliše nominaciju za Oscara), nominacija za najbolji, pazi ovo, ORIGINALNI scenarij je suluda. SU-LU-DA.

  Film je retardiran na nekoliko razina, potpuno negledljiv, a najveći problem filma je krš od scenarija. I, eto, nominacija.

  Bichir nominiran da se privuče hispanska publika.

  Ugodno iznenađenje je što su se ipak sjetili najboljeg filma godine (TTOL) i njegovog redatelja, a najveću sreću je izazvala nominacija Gary Oldmana.

  Neka, zaslužio je i ranije.

 • Anonymous says:

  Mene su ove nominacije iznimno obradovale jer je bilo podosta iznenađenja. Drago mi je što su u kategoriji najboljeg glumca ubacili Bichira i Oldmana, iako je Fassbender ostvario iznimno upečatljivu ulogu, za razliku od DiCaprija. Kod glumica, žao mi je što nije bilo mjesta za zasigurno najbolju ulogu u karijeri Tilde Swinton, ali budimo realni, bilo je podosta dobrih ženskih uloga, od Mie Wasikowske, Charlize Theron, Elizabeth Olsen, Adepero Oduye, Rachel Harris, Kirsten Dunst,…

  Također, radujem se nominaciji Asghara Farhadija za najbolji originalni scenarij, iako bih primjerice umjesto filmova Margin Call i Djeveruše stavio scenarije WIN WIN i 50/50. Ali zadovoljan sam :)

 • 2shaq says:

  Marine, malo si preoštar prema Djeverušama. Film je pokazao da i žene mogu odraditi stvarno smiješan film. Scenarij nije ne znam kako originalan, ali je za komediju stvarno dobar. Pa dijalog je toliko smiješan da se Mamurluk može ubit. Da nema Galafianakisa Mamurluk ne bi postojao… Ova žena što je nominirana je bila stvarno presmiješna u filmu. Tako smiješnu ulogu nije imao ni Galafianakis u Mamurluku. Sad spominjem Mamurluk jer si ga ti spomenuo, a po meni je recimo Seth Rogen odradio duplo smješnije uloge u Superbadu, Knocked Up-u i Pineapple Expressu pa ni on nije za išta bio nominiran. Po meni je i Drive imao bolji scenarij i Take shelter i još nekolicina filmova, ali jbg… Moglo je biti i gore pa da je Mamurluk 2 nominiran :)

 • Anonymous says:

  POlaziš od pretpostavke kako su žene inferiorne u odnosu na muškarce kad su u pitanju pisanije scenarija ili? Ne, ovaj film je MENI očajan neovisno o tomu tko je pisao scenarij. Isto k’o što mi je bio očajan Hangover sa svojim toilet humorom.

  Hangover sam poredio sa Bridesmaids jer je jednako bezvezan film, namjerno nisam spominjao Funny People, Superbad ili Knocked Up koji jesu derivacija već viđenog, ali, meni osobno, puno smiješniji od Bridesmaids. Izvršena je klasični medijski napad ne bili Akademija povjerovala kako se radi o dobrom filmu, a imajući u vidu kako se sve vrti oko žena – željeli su malo začiniti situaciju (gledanost, ovo-ono).

  Pih.

 • Marin says:

  Zaboravih se potpisati, je l’.

  It is I.

 • 2shaq says:

  Ne mogu ja odrediti što će tebi biti smiješno, a što ne. Samo hoću reći da je scenarij dosta dobar kad se gledaju današnje komedije, a da je težina filma, osim što mi je stvarno smiješan, i u tome što ga gotovo u potpunosti nose žene, što je za komediju, meni barem, rijetka pojava i vrlo pohvalna. :)

  Meni je isto Hangover relativno slaba komedija u usporedbi s ostatkom modernih i klasičnih, ali taj zahodski humor je to kaj se danas “fura” u komedijama i jbg. Tu mi je Bridesmaids i realističniji i manje vulgaran od Hangovera i po tome i bolji.

 • Marin says:

  Teško da je bilo što vulgarnije od žena koje seru u umivaonik, al’ ajd – nek’ ti bude. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.