Objavljena prva službena fotka Benedicta Cumberbatcha u `The Imitation Game´

Piše: Vedrana Vlainić

benedict-cumberbatch-the-imitation-game

Na dan kada je Alan Turing, čovjek koji je igrao ključnu ulogu tijekom Drugog svjetskog rata, posthumno pardoniran, na Twitteru je izašla prva fotka iz filma The Imitation Game, koji će se baviti upravo Turingom. Glasovitom matematičaru i logičaru pripisuje se zasluga razbijanja šifre njemačke Enigme, naprave za šifriranje i dešifriranje tajnih poruka, što je saveznicima značajno olakšalo privođenje tog rata kraju. No, to je bilo samo jedno od brojnih postignuća tog briljantnog znanstvenika koji se smatra začetnikom jedne stvari bez koje danas ne bi mogli zamisliti svakodnevicu – računala za opće primjene, odnosno modernog PC-ja.

1952. godine, u javnost je izašla njegova homoseksualnost, koja je u to doba u Velikoj Britaniji bila zakonski kažnjiva. Turing je preko noći od osobe koju je slavila čitava nacija postao optuženik za nešto što se u to doba smatralo krajnjom pokvarenošću. Prihvatio je kemijsku kastraciju kao alternativu odlasku u zatvor, a umro je dvije godine kasnije, u dobi od 41 godine, od trovanja cijanidom (službena istraga utvrdila je da se radilo o samoubojstvu, no njegova majka i nekolicina prijatelja vjerovali su da je njegova smrt ipak bila slučajna). Na Badnjak ove godine potpisano je službeno pomilovanje od strane same kraljice Elizabete Druge.

Film u režiji Mortena Tylduma će se bazirati na Turingovoj biografiji The Enigma, a najslavniji pothvat Turingova života vjerojatno će u njemu zauzimati najveći dio. Uz sjajnog Benedicta Cumberbatcha u glavnoj ulozi, koji je uz sve svoje izlete u različite žanrove, zanat ipak ispekao na biografskim dramama, u filmu se pojavljuju još i Keira Knightley, Mark Strong, Matthew Goode, Charles Dance, Allen Leech, Rory Kinnear te Matthew Beard. Film je trenutno u post-produkciji, a moći ćemo ga pogledati nagodinu.

benedict-cumberbatch-the-imitation-game (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.