Novi projekti japanskog Studia Ghibli

Piše: Ivan Andrijanić

Studio Ghibli, japanska institucija zadužena za animirane filmove, inače poznata po hvaljenim uradcima Castle in the Sky, Porco Rosso, Princess Mononoke, Spirited Away te nekim drugim (remek) djelima, sprema dva nova projekta, u čijoj će realizaciji sudjelovati osebujna imena kao što su Hayao Miyazaki te Isao Takahata, inače čelni ljudi studija.

Miyazakijev The Wind Rises u središtu priče ima stvarnu povijesnu osobu, Jira Horikoshija, inžinjera koji je tokom 2. svjetskog rata dizajnirao borbene avione Zero Fightere. Autor će nadolazeći animirani film raditi prema vlastitom stripu, a glavni likovi su antropomorfne svinje, koje zamjenuju ljude.

Takahata, inače poznat po fenomenalnom ratnom Grave of the Fireflies, zadužen je za Princess Kaguya Story, a inspiraciju za to je pronašao u japanskoj narodnoj priči Tale of the Bamboo Cutter, koja datira još iz 10. stoljeća, a govori o neobičnoj djevojci  Kaguya-hime, koja je još kao beba pronađena u stabljici bambusa.

Oba projekta djeluju maštovito, u igri su vrlo talentirani ljudi, tako da područje animacije zasigurno dobiva filmove koji će se pamtiti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.