Novi `Ben-Hur´ s više Isusa

Piše: Terezija Bjelajac

Ben-Hur

Legendarni Ben-Hur vraća se ponovo na velike ekrane! Kroz nemalo adaptacija ispričana je pripovijest Lewisa Wallacea napisana 1880. Glavno lice, Judaha Ben-Hura, utjelovio je 1959. zavodnik starog Hollywooda, Charles Heston, poznat po svojim epskim ulogama poput El Cida Anthonyja Manna.

Ovo remek-djelo koje je u ruke Manna i scenarista Karla Tunberga donijelo jedanaest Oscara, ovaj put pokušat će oživjeti redatelj Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Vampire Hunter), iz pera Keitha Clarkea i Johna Ridleya (12 Years of Slave), producenti Mark Burnett i Roma Downey (The Bible, Son of God) te produkcijske kuće Paramount i MGM. Iste kuće najavile su svjetsku premijeru za veljaču 2016. Nova verzija filma više će se fokusirati na odrastanje Ben-Hura i imati će paralelnu radnju o Isusu Kristu koji se nekoliko puta susreo sa protagonistom.

Osobno, nema tog religioznog filma koji bi mi mogao zasjeniti, najblažim rječnikom opisano, „niskobudžetni“ Jesus Christ Vampire Hunter Leea Demarbrea, ali s obzirom da se u ovoj verziji Ben-Hura barata s oskarovcima i ljudima koji su napunili kinobudžete milijunskim ciframa, veselim se čuti još jednom revolucionarni citat primjenjiv na sve potlačene mase, pa i ovu našu: Rome is an affront to God. Rome is strangling my people and my country and the whole earth, but not forever. I tell you, the day Rome falls, there will be a shout of freedom such as the world has never heard before.

Leave a Reply

Your email address will not be published.