Nova verzija Spawna u igri!

Piše: Ivan Andrijanić

Albert Francis Simmons, zvan Al, perspektivni je policajac koji postaje profesionalni ubojica za tajnu službu. Tijekom jedne misije pogiba, te radi ovozemaljskog života završi u Paklu. Ipak, sklopi ugovor s bićem Malebolgia, vrhovnim demonom, da ga vrati u život u namjeri da još jednom vidi svoju ženu Wandu. Vraća se potpuno izmijenjen, izdeformiranog tijela i s nekim moćima, te saznaje da je prošlo već par godina od smrti, a Wanda se preudala za njegovog najboljeg prijatelja Terryja. Potpuno slomljen, s nejasnim sjećanjima na svoju prošlost, odlučuje prekršiti svoj ugovor te iskoristiti novostečene moći u svrhe dobra.

Neki od vas prisjetiti će se ove priče, dakle Todda McFarlanea i njegova Spawna, fenomenalnog stripa čiji je prvi broj izišao prije više od dvadeset godina, točnije 1992. godine. Sam autor nije krio da je uvelike bio inspiriran radovima Franka Millera, što se primjeti u samom izražaju i okupacijama kroz njegovo djelo, dakle dosta sumornim i beznadnim stilom. Zanimljive su i neke reference na svjetsku književnost koje su se pojavile u Spawnu, kao što je npr. samo ime demona Malebolgie, izvučeno iz Danteove Božanstvene Komedije, u kojoj je tako nazvao osmi krug Pakla, te stvarno upečatljivi likovi. Možda najbolji primjer je perverzno – groteskni klaun Violator, poslan da nadzire Ala u ovozemaljskom pohodu.

1997. godina fanovima nikako nije bila vrijedna spomena, jer je izišla i filmska ekranizacija, koju je bolje ne spominjati. Dojam je ipak popravila odlična animirana serija, koja se emitirala u periodu od 1997. – 1999. godine.

Ipak, konačno jedna dobra (nadam se barem ) vijest. McFarlane tvrdi da već ima, skoro pa gotov, scenarij za novu filmsku verziju, te jednog Oscarovskog glumca zainteresiranog za ulogu. Postoje neke glasine da su u igri Jamie Foxx, te odavno nestali Cuba Gooding Jr. McFarlane je vrlo entuzijastičan oko projekta, te bi i sam htio preuzeti režiju.

Sve u svemu, lošije od prošle realizacije nikako ne može biti, a kako filmska režija leži ovom kultnom strip-autoru, ostaje da vidimo. Iskreno se nadam da on sam neće uništiti svoje najveće remek-djelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.