Nova verzija Frankensteina u igri

Piše: Ivan Andrijanić

Negdje početkom 19. stoljeća, točnije 1818. godine, pojavio se jedan roman koji je uvelike uveo određene smjernice za filmove strave. Riječ je o Frankensteinu, djelu engleske spisateljice Mary Shelley. Zanimljiv je podatak da je tada vrlo mlada autorica (imala je samo dvadeset i jednu godinu kad je knjiga izdana) inspiraciju za sami roman dobila u društvu svog tadašnjeg suputnika, pjesnika Percyja Bysshea Shelleyja te zajedničkog prijatelja, glasovitog lorda Byrona. Provodili su zajednički odmor na Ženevskom jezeru, a vrijeme vani bilo je takvo (vjetrovito i kišno) da je pogodovalo inspiraciji mladih autora da pišu horor priče.

Nešto više od stotinjak godina kasnije, mladi engleski redatelj James Whale snimio je istoimeni film, koji se djelomično bazirao na romanu. Whale je stvorio remek-djelo horora, te osigurao životnu ulogu upečatljivom Borisu Karloffu, koji je postao jedna od ikona filmova strave. Snimljen jei veliki broj nastavaka, a 1994. godine Irac Kenneth Branagh (Henry V) napravio je i svoju verziju filma, koja se u potpunosti držala izvornog romana.

Već neko vrijeme govori se i o snimanju remakea. Jedna od zadnjih vijesti je ta da bi se režije trebao uhvatiti škotski redatelj Paul McGuigan, autor filmova Lucky Number Slevin, te ekranizacije romana Irvinea Welsha Acid House. Za jednu od glavnih uloga, onu grbavca Fritza, trenutno je jako zainteresiran Daniel Radcliffe, jos svjež od snimanja zadnjeg nastavka Harryja Pottera. Ideja je napraviti znastveno-fantastičnu priču prema klasičnom književnom predlošku. Kao autora scenarija spominjalo se ime mladog Maxa Landisa, inače sina glasovitog Johna (An American Werewolf in London). Landis je kao scenarist napravio vrlo kvalitetan posao na nedavnom sci-fiu Chronicles. Je li i dalje u igri, novih informacija još uvijek nema.

Radcliffe je imao zanimljivu ulogu u nedavnom hororu Žena u crnom, pa možda bi taj film mogao ispasti dobar start za općenito sumornu atmosferu i koncept samog Frankensteina. Nadajmo se da će se McGuigan držati originalnih ideja i stvoriti pošteni remake jednog klasika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.