Nova nagradna igra

Piše: Sven Mikulec

Dragi čitatelji,

taman kad je prošla nagradnjača već pala u zaborav, naš vjerni partner Filmovi s Ruba i naša malenkost odlučili smo još jednom nagraditi sve vas ljubitelje filma. Dobro, ne baš sve… recesija i to… ali barem one najs(p)retnije među vama. Tema velike nagradnjače koja će se održati 15. svibnja bit će ratni filmovi. Uz obaveznu provjeru općeg znanja, prošaranu s ponekom trivijom, citatom i slikovnom zagonetkom, zajedno ćemo se prisjetiti i mnogih značajnih filmova ovoga žanra, dok će natjecatelji s najviše bodova na svoje police smjestiti sljedeće:

Glavna nagrada: Band of Brothers / The Pacific box set

Vjerojatno ne trebam puno riječi trošiti o jednoj od svakako najboljih mini serija ikad snimljenih. Združena braća, nastala iz radionice velikog Spielberga i sve značajnijeg Toma Hanksa, desetodijelni su, krvavi prikaz šačice američkih vojnika u paklu nacizmom zaražene Europe koji su publiku diljem svijeta osvojili još 2001. godine. Uz deset epizoda koje bi svaki fan ratnih filmova morao imati u kućnoj kolekciji, u ovom box setu nalazi se i dosad neviđeni dokumentarac Called to Service, kao i svi specijalni dodaci koji se i inače nalaze na izdanjima ove serije, kao što su intervji s ekipom, komentari preživjelih, i slično.

Druga serija, The Pacific, uvijek će ostati u sjeni starije Braće, ali ni ovih deset epizoda mračnog prikaza vucaranja trojice Amerikanaca po raznim dijelovima tihooceanskog bojišta teško možemo nazvati promašajem. Glavni i osnovni problem ovog novog druženja Hanksa i Spielberga jest činjenica da u njoj nema savršeno prikazanih, gledateljstvu bliskih junaka iz BoB, već su puške u rukama nekih novih klinaca, koji, doduše, nisu iz legendarne Easy Company, ali zaslužuju da im pružite priliku.

Druga nagrada: Full Metal Jacket (1987.)

 

Treća nagrada: MASH (1970.)

 

O sustavu natjecanja:

Što se same igre tiče, nećemo previše odstupiti od sustava koji je prilično dobro funkcionirao kod prošle nagradne igre, kad smo udomili jednog lijepog Hitchcocka, a viceprvaka utješili specijalnim izdanjem Blade Runnera. Nagradna igra i ovaj će put trajati puna tri dana, ali ćemo se potruditi da svi linkovi što prije budu dostupni, tako da, ako ste voljni, možete cijelo natjecanje završiti u roku od sat vremena. Kategorije u kojima ćete se natjecati su:

provjera općeg znanja – klasici (30 bodova)

prepoznaj citat (20 bodova)

FAK slikovna zagonetka (20 bodova)

filmske trivije (10 bodova)

zašto ja zaslužujem nagrade – provjera znanja (ratni filmovi) (20 bodova)

 

Sveukupno je, dakle, ravno 100 bodova. Za sve informacije, molimo vas da se javite na mail:

fak.nagradne@gmail.com

… ili jednostavno pitajte odmah ovdje, dolje na komentarima.

Za sudjelovanje u nagradnoj igri, dovoljno je pristupiti linkovima koje ćemo postaviti 15. svibnja, nakon čega ćete biti zamoljeni upisati svoje osnovne podatke (ime, prezime, mail adresa, adresa za dostavu nagrade). Svatko ima pravo pristupiti samo jednom, pa vas molimo za fair play i maksimalnu korektnost. Ipak je sve ovo – jebenom box setu usprkos – samo igra.

Znate li nekog fana ovih serija i filmova, ili općenito nekog ljubitelja kvizova, proslijedite mu pozivnicu. Vidimo se petnaestog!

vaš FAK 

 

Linkovi:

opće znanje (klasici)

filmske trivije

prepoznaj citat

zašto bi nagrada trebala baš meni – opće znanje (ratni filmovi)

slikovne zagonetke

1)

 

2)

 

Dragi svi,

stigli smo do kraja još jedne nagradnjače. Nakon četiri dana natjecanja i pet različitih kategorija, dobili smo tri imena dobitnika.

Treća nagrada (MASH): Tin Šipicki (60,5 bodova)

Druga nagrada (Full Metal Jacket) : Tatjana Peček (61 bod)

Prva nagrada (BoB/The Pacific): Mario Šoletić (80 bodova)

 

Još uvijek provjeravamo sve bodove, ali ovo su 99% točni rezultati. Također, moramo se ispričati zbog dvije slike u “Prepoznaj citat”-kategoriji koje se ponavljaju, kao i zbog jednog pitanja među ratnim filmovima (nadimak kojeg nema) koje je imalo dva točna odgovora (Popeye, Blind Spot), pa smo naknadno priznavali sve Popeyeje.

Isto tako, podsjećamo da klasici zbog važnosti kategorije donose bod i pol po pitanju, tako da ako ste riješili 10/20, dobivate ustvari 15 bodova.

Hvala vam što ste sudjelovali, budite s nama i idući put, u pripremi su još neke zanimljive nagrade. Pozdrav!

5 komentara za “Nova nagradna igra

Leave a Reply

Your email address will not be published.