Nositelji Tolkienovih prava tuže Warner Bros.

Piše: Jelena Androić

Baš netom prije nego li će izaći dugoočekivani film The Hobbit, nositelji prava na djelo J.R.R. Tolkiena tužili su producente filma Warner Bros. radi prekoračivanja prava što se tiče popratnih proizvoda Gospodara prstenova.

U 80 milijuna dolara teškoj tužbi koja je u ponedjeljak zaprimljena na Okružni sud SAD-a u Los Angelesu, nositelji prava na Tolkeinovo djelo te njegov izdavač HarperCollins tvrde da su Warner Bros., njegova podružnica New Line te kompanija Saul Zaentz Co. koja je otkupila prava na Gospodare prstenova i Hobbita prekršili copyright na slavnu knjigu i ugovor.

U suštini tužbe je povezanost nositelja prava na autorovo djelo s desecima godina starim sporazumom o pravima koje obvezuje studio da izradi i prodaje samo “opipljive” popratne proizvode temeljene na knjizi (figure, majice, plakate i ostali merchandise), a ne “online slot mašinu” ili bilo koji drugi digitalni oblik za eksploataciju.

Sporna je online slot igra Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring za koju su iz Tolikenove ostavštine saznali slučajno, u 2010., a koja je potegnula pitanje kršenja prava i na drugim poljima “neopipljivih” proizvoda koji se vezuju uz slavno djelo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.