Nolanov ‘Interstellar’ počeo sa snimanjem

Piše: Vedrana Vlainić

Nakon što je svojom fantastičnom Batman trilogijom u potpunosti redefinirao pojam filmske adaptacije strip junaka i postao jedan od najpoznatijih redatelja današnjice, svaki pa i najmanji buzz o novim radnim pobjedama britanskog vizionara Christophera Nolana automatski puni novinske stupce. Čovjek od principa, nikad nije pokleknuo pod iskušenjem da navuče veći publicitet namjernim curenjem informacija (a budimo realni, čovjek si je već stvorio takvo ime da mu publicitet nije ni potreban da bi napunio kino dvorane), tako da su detalji oko njegovog trenutnog projekta, Interstellar, do sada dolazili na kapaljku. No, povodom početka snimanja, izašla je više-manje konačna lista glumaca, iako nema službenih podataka o likovima koje će glumiti, a počelo se na veliko nagađati i o samoj radnji.

Radi se o još jednoj suradnji braće Nolan (Christopherov mlađi brat Jonathan, koji je napisao kratku priču Memento Mori na kojoj je baziran kultni Memento i koji je ko-scenarist na još četiri od ukupno jedanaest Christopherovih filmova, uključujući i ovaj), ovaj put SF tematike, a prvotnu verziju scenarija je Jonathan napisao za Stevena Spielberga. Kao i sve što Nolan radi, konkretni detalji su čuvani u najvećoj tajnosti, osim službene informacije da će se radnja bazirati na konceptu putovanja kroz vrijeme i crvotočinama, koje istražuje poznati teorijski fizičar Kip Thorne, također i savjetnik za znanstvena pitanja na setu te izvršni producent filma.

Službena press konferencija otkriva da je Interstellar počeo snimanje u Alberti, Kanadi, i donosi šturi sinopsis. Novi scenarij, s Chrisovom originalnom idejom ukomponiranom u Jonathanov postojeći tekst, strukturiran je kao kronika skupine istraživača koji koriste novootkrivenu crvotočinu kako bi proširili granice ljudskih mogućnosti putovanja svemirom i lakše prešli ogromne udaljenosti prilikom međuzvjezdanih putovanja. Snimat će se na brojnim lokacijama diljem svijeta pod produkcijskim pokroviteljstvom Paramounta i Warner Brosa.

Nije novost da Nolan često ponovo angažira glumce s kojima je već radio, tako da ne iznenađuje da se među glavnim ulogama nalaze Anne Hathaway (The Dark Knight Rises) i neizostavni Michael Caine (kakav bi to Nolanov film bio bez njega?). Primarni cast čine još i Matthew McConaughey, koji se napokon malo odmaknuo od romantičnih komedija s Kate Hudson i krenuo u ozbiljnije vode, te Jessica Chastain. Ostale uloge popunjavaju Bill IrwinCasey AffleckJohn LithgowWes BentleyDavid OyelowoDavid Gyasi, Topher Grace te dvanaestogodišnja Mackenzie Foy i veteranka Ellen Burstyn. Potonje dvije se nalaze na suprotnim krajevima dobne ljestvice što, uz cjelokupni koncept putovanja kroz vrijeme i glasine koje su kružile oko Jonathanovog originalnog scenarija, prije Chrisove intervencije, navodi na teoriju da bi Interstellar mogao imati više glumaca koji će glumiti istog lika u različitim trenucima u vremenu. Svakako je više u Nolanovom stilu da se bavi utjecajem vremena, svemira i relativnosti na čovjekov svakodnevni život, nego da težište bude na ovom „svemirskom“ dijelu priče. Već u Inceptionu je pokazao da može napraviti blockbuster spektakl koji priča osobnu priču primjereniju možda nekoj drami, a ne SF akciću; nema razloga zašto to opet ne bi bio slučaj.

Kino-premijera Interstellara predviđena je za studeni 2014. godine. Što drugo reći nego – jedva čekamo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.