Njene pjesme, njeni snovi

Piše: Sven Mikulec

1965. Oscara za najbolji film pokupio je The Sound of Music, mjuzikl o brojnoj austrijskoj obitelji von Trapp koja je pobjegla iz svoje domovine nakon nacističke aneksije i utočište našla prvo u Italiji, a zatim u Sjedinjenim Državama. Holivudska verzija turbulentne povijesti ove obitelji, u kojoj Christopher Plummer i Julie Andrews uz sjetne melodije pjesama poput Edelweiss i Climb Ev’ry Mountain preko švicarskih Alpa bježe iz njemačkih kandži i tim svojim potezom u lice nacistima viču jedan veliki BOO-YAH, zabilježila je ogroman uspjeh i trasirala zvjezdani put tada 30-ogodišnje Julie Andrews.

Ovih je dana, međutim, od posljedica nedavnog srčanog udara preminula Agathe von Trapp, najstarija kći Georga Ludwiga i njegove prve žene, Agathe Whitehead, koju je, nakon njene smrti zbog šarlaha (navodno pokupila upravo od kćeri Agathe), zamijenio Marijom Augustom, koju je na platnu utjelovila Andrewsica. Agathu, jednu od sedmoro djece iz prvog braka plodnog gospodina Georga (još troje djece s drugom ženom!), svijet je upoznao kao raspjevanu Liesl (glumila ju Charmian Carr), a dugovječna je usidjelica konačno umrla u 97. godini života u predgrađu Baltimorea, ne uspjevši se oporaviti od infarkta koji ju je zadesio još u studenom.

Nakon Agathine smrti, još se četvoro von Trappovaca ‘ne da s pozornice’: Maria (96), Rosemarie (81), Eleonore (79) i Johannes (71).

”I am ninety-six, going on ninety-seven…”

Leave a Reply

Your email address will not be published.